Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un octogenar indian şi-a dat foc pentru a protesta faţă de politica lingvistică a guvernului, care impune utilizarea limbii hindi

dw.com
India

Un octogenar şi-a dat foc în sudul Indiei pentru a protesta faţă de politica lingvistică a guvernului de la New Delhi, acuzat că încearcă să impună în toată ţara utilizarea limbii hindi, o limbă vorbită în special în nordul Indiei, a anunţat duminică poliţia, potrivit AFP.

Sute de limbi sunt vorbite în India, ceea ce face din politica lingvistică o problemă sensibilă. Engleza este limba oficială de circulaţie, în timp ce guvernele statelor folosesc limbi regionale. Conform ultimului recensământ, în 2011, doar 44% dintre indieni vorbeau hindi, scrie agerpres.ro.

Luna trecută, un grup de parlamentari condus de influentul ministru de interne Amit Shah a recomandat, potrivit informaţiilor furnizate de presă, ca hindi să devină limba naţională oficială, inclusiv în educaţie.

Premierul Narendra Modi, un naţionalist hindus, critică utilizarea limbii engleze şi promovează folosirea limbilor indiene.

Însă adversarii săi îl acuză că vrea să impună hindi, ceea ce nemulţumeşte populaţia din sudul ţării, unde se vorbesc limbi dravidiene, o familie complet diferită de limbile indo-europene din care face parte hindi.

Potrivit poliţiei, MV Thangavel, un fermier în vârstă de 85 de ani, s-a stropit cu combustibil şi s-a sinucis prin incendiere sâmbătă, la Salem, în statul Tamil Nadu (sud), ţinând în mână o pancartă pe care scria: "Guvern Modi, nu mai impune hindi. De ce trebuie să alegem hindi în detrimentul tamilei cu o literatura bogată?(...)Acest lucru va afecta viitorul tinerilor noştri".

Bărbatul şi-a dat foc în faţa unei filiale a partidului DMK, la putere în statul Tamil Nadu, al cărui activist era, a precizat un oficial al poliţiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.