Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un oligarh excentric ÎMPRUMUTĂ Spaniei bunuri în valoare de 50 de milioane de dolari

Roberto Polo

Milionarul cubanezo-american Roberto Polo, care deţine şi o galerie de artă, va împrumuta Spaniei pentru o perioadă de 15 ani un număr de 7.000 de opere din secolul al XX-lea, inclusiv unele semnate de germanul Max Ernst, în cadrul unuia dintre cele mai importante împrumuturi culturale realizate în ultimii 20 de ani, au anunţat marţi autorităţile locale spaniole, citate de AFP, conform agerpres.

Colecţia cuprinde şi opere realizate de pictorul francez Henri-Edmond Cross, fotograful ungar Laszlo Moholy-Nagy, pictorul american Thomas Downing, artistul german Karl Schmidt-Rottluff şi dadaistul belgian Paul Joostens.

Reacţia Moscovei după ce Serbia a anunţat că îi întoarce spatele

Ea va fi expusă în Toledo şi Cuenca, în centrul Spaniei, a declarat Emiliano Garcia-Page, preşedintele regiunii Castilia-La Mancha, într-o conferinţă de presă organizată în oraşul Toledo.

Expoziţia va debuta în vara anului 2018 la Toledo şi, la puţin timp după aceea, în Cuenca, a precizat pentru AFP un purtător de cuvânt al guvernului regional spaniol.

Potrivit lui Emiliano Garcia-Page, acest împrumut reprezintă "operaţiunea culturală cea mai importantă ce a fost realizată în ţară" după achiziţionarea de către Spania, în 1993, a colecţiei expuse la muzeul madrilen Thyssen-Bornemisza.

Împrumutul cultural ar putea fi prelungit şi chiar ar putea să se transforme într-o donaţie.

Roberto Polo, care locuieşte în prezent la Bruxelles, unde deţine o galerie, a devenit pasionat de artă după ce a lucrat pentru o vreme la Phillips Collection, un muzeu privat din Washington.

Proteste MASIVE la Hamburg. Poliţia a folosit tunuri de apă şi gaze lacrimogene - VIDEO

"Am împrumutat mereu opere de artă şi, la final, când ele au fost bine conservate, valorificate şi respectate, am sfârşit întotdeauna prin a le dona", a declarat milionarul cubanezo-american în timpul conferinţei de presă de marţi.

"Voi împlini 66 de ani în august şi peste 15 ani îmi vor rămâne doar câţiva ani de trăit", a adăugat Roberto Polo, înainte de a spune că doreşte să moară "cu mâinile goale" şi fără "să ducă nimic (cu el) în mormânt".

Guvernul regiunii Castilia-La Mancha s-a angajat să finanţeze restaurarea mănăstirii Santa Fe din Toledo şi a Arhivelor locale din Cuenca, unde vor fi expuse cele 7.000 de opere de artă.

Nici Roberto Polo, nici autorităţile spaniole, nu au vorbit despre preţul estimativ al colecţiei. Cu toate acestea, cotidianul spaniol El Pais a scris că aceasta a fost asigurată contra sumei de 50 de milioane de dolari (44 de milioane de euro).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.