Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un om al opoziției din Belarus revine în SUA, după ce a fost eliberat din închisoare

Twitter
Belarus

Consilierul politic americano-belarus Vitali Şkliarov, arestat la sfârşitul lunii iulie de regimul de la Minsk pentru că ar fi ajutat opoziţia, a părăsit Belarus pentru SUA după ce fusese plasat în arest la domiciliu săptămâna trecută, a anunţat miercuri avocatul său, potrivit AFP şi publicaţiei online belaruse independente Tut.by.

"Confirm că Vitali a sosit în SUA şi se află la Washington", a indicat Anton Gacinski, avocatul lui Şkliarov, acuzat de autorităţi că ar fi ajutat opoziţia belarusă la mobilizarea electoratului protestatar, scrie agerpres.ro.

Citește și: Traian Berbeceanu: ‘Bucureștenii au înțeles și știu că măsurile sunt în sprijinul lor și sunt respectate’

Conform Tut.bz, regimul de la Minsk îl arestase pentru că îl considera consultantul bloggerului Serghei Tihanovski, arestat înaintea alegerilor prezidenţiale din august, ceea ce a dus ca soţia lui Tihanovski să-i ia locul în campania prezidenţială.

Gacinski indicase în ajun că clientul său părăsise Belarus pentru Ucraina, dar nu a precizat cum a putut acesta să părăsească ţara în pofida domiciliului forţat care îi fusese impus. Potrivit presei din Belarus, în închisoare Şkliarov se contaminase cu SARS-CoV-2 şi avea nevoie de îngrijiri medicale.

"SUA salută plecarea din Belarus a cetăţeanului american deţinut pe nedrept Vitali Şkliarov", a reacţionat şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo într-un comunicat, confirmând că acesta şi-a regăsit familia şi a sosit în SUA.

"Nu vom tolera ca vreun guvern străin să aresteze pe nedrept cetăţeni americani", a insistat el.

Citește și: Adrian Streinu Cercel: ‘Nu vă spălați, nu purtați mască, dar atunci să nu vă mirați că vă îmbolnăviți’

Mike Pompeo a cerut personal sâmbătă eliberarea lui Şkliarov în cursul unei convorbiri telefonice cu preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko.

Specialist în strategie politică, licenţiat al Universităţii Harvard, Vitali Şkliarov a consiliat candidaţi la preşedinţie în SUA, în Rusia şi în Ucraina. Potrivit Tut.by, el a fost implicat în campaniile electorale ale lui Barack Obama, Bernie Sanders, Angela Merkel, Ksenia Sobciak, Dmitri Gudkov.

Înaintea alegerilor prezidenţiale contestate din Belarus din 9 august, Şkliarov comenta activ situaţia politică belarusă. În iulie, cu câteva zile înainte de a fi arestat, el scria în versiunea rusă a revistei americane Forbes că întreaga campanie electorală a lui Lukaşenko se baza pe "populism şi forţă brutală".

Dar Şkliarov nu venise să se implice în campania electorală din Belarus, ci în vizită la mama sa, la Gomel, menţionează Tut.by.

Soţia lui Şkliarov este cetăţeană americană şi lucrează în Departamentul de Stat, activând în prezent la Ambasada SUA din Kiev. Şkliarov dispune de paşaport diplomatic american, indică aceeaşi publicaţie belarusă.

Numeroase personalităţi ale opoziţiei din Belarus au părăsit ţara din cauza presiunii constante a autorităţilor pentru a stopa mişcarea de contestare faţă de realegerea controversată a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko la începutul lunii august.

Personalitate proeminentă a mişcării de contestare, Svetlana Tihanovskaia s-a refugiat în Lituania. Toţi membrii "consiliului de coordonare" al opoziţiei, cu excepţia laureatei premiului Nobel pentru literatură Svetlana Aleksievici, se află fie în exil, fie în închisoare.

Svetlana Aleksievici se află ea însăşi în străinătate din motive de sănătate.

Anunţarea realegerii preşedintelui belarus, aflat în funcţie din 1994, a declanşat manifestaţii istorice, opoziţia şi Occidentul considerând că scrutinul a fost fraudat.

Zeci de mii de persoane defilează în fiecare săptămână pe străzile Minskului, în pofida represiunii poliţieneşti şi a arestărilor.

Opoziţia încearcă în prezent să continue mişcarea printr-o grevă generală începută luni, după expirarea termenului unui ultimatum care îi cerea preşedintelui să demisioneze.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.