Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un opozant acuză SUA de provocarea atacului chimic, Washingtonul îl învinuieşte pe Assad

AP
militar turc in siria

Presupusul atac cu arma chimică din Siria a fost încurajat de poziţia Statelor Unite faţă de preşedintele sirian Bashar al-Assad, a acuzat marţi un membru al opoziţiei siriene.

"Prima reacţie a sirienilor este că aceasta e o consecinţă directă a declaraţiilor americane că Assad nu este o prioritate şi i se acordă timp şi i se permite să rămână la putere", a declarat Basma Kodmani redacţiei din Washington a agenţiei Reuters.

Citește și: Coreea de Nord provoacă noi TENSIUNI: O nouă RACHETĂ a fost lansată în Marea Japoniei

Preşedintele american Donald Trump a reacţionat marţi la atacul din provincia siriană Idlib ceva mai târziu decât alţi şefi de stat. Într-un comunicat, Casa Albă a afirmat că "aceste acţiuni odioase ale regimului lui Bashar al-Assad sunt o consecinţă a slăbiciunii şi nehotărârii fostei administraţii - cea a predecesorului lui Trump, Barack Obama. "Preşedintele Obama a declarat în 2012 că va trage o 'linire roşie' împotriva utilizării armelor chimice, după care nu a făcut nimic", se afirmă în documentul citat.

La rândul său, secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson, a afirmat că preşedintele Siriei va trebui să "dea socoteală" pentru folosirea armelor chimice şi a cerut Iranului şi Siriei să îşi cheme aliatul la ordine. "Oricine foloseşte arme chimice pentru a-şi ataca propriul popor dă dovadă de un dispreţ fundamental faţă de decenţa umană", a declarat Tillerson. AFP reaminteşte că în urmă cu câteva zile, el afirmase că soarta lui Bashar al-Assad trebuie decisă de poporul sirian, iar ambasadoarea Statelor Unite la ONU, Nikki Halley, susţinuse că "bătăliile trebuie alese" şi anunţase că prioritatea Washingtonului nu mai este plecarea lui al-Assad de la putere, potrivit Agerpres.

În atacul de marţi au fost ucişi 58 de oameni, cu toţii civili, dintre care cel puţin 19 copii şi 13 femei, a afirmat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, potrivit AFP. Organizaţia neguvernamentală nu a putut preciza care a fost presupusul agent chimic. O sursă guvernamentală de la Washington, a cărei identitate nu a fost dezvăluită de Reuters, a declarat acestei agenţii de presă că ar fi vorba de gazul neurotoxic sarin.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.