Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un plan de relansare al UE de 500 miliarde de euro este în interesul Germaniei, susține ministrul german de Externe

romania uniunea europeana ue

Este în interesul Germaniei să-şi ajute partenerii comerciali din UE să-şi reconstruiască economiile devastate de pandemia generată de noul coronavirus cu un imens plan de relansare comună, potrivit ministrului de stat pentru Europa în cadrul Ministerului de Externe german, Michael Roth, citat de dpa.

"În special, o ţară orientată spre export ca Germania, foarte dependentă de partenerii săi, este interesată ca vecinii noştri din Uniunea Europeană să-şi revină rapid", a declarat Michael Roth înaintea unei reuniuni cu omologii săi marţi la Bruxelles, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Minerii se revoltă în Valea Jiului! Care sunt nemulțumirile lor și ce măsuri vor lua

"În consecinţă, ceea ce ne place să numim solidaritate nu este doar un gest generos din partea celui aşa-zis mai puternic spre cel aşa-zis mai slab. Solidaritatea este în interesul tuturor", a adăugat el.

Berlinul şi Parisul au propus împreună un fond de relansare de 500 de miliarde de euro săptămâna trecută. Comisia Europeană, care urmează să avanseze propria sa iniţiativă oficială în acest sens miercuri, a indicat că are o viziune similară.

Dar patru state - Austria, Danemarca, Suedia şi Olanda - se opun plăţii fondurilor sub formă de subvenţii. Aşa-numitul grup de ţări cumpătate "Frugal Four" doresc mai degrabă să fie oferite împrumuturi în condiţii avantajoase pentru a putea supraveghea cheltuielile ţărilor respective.

Citește și: Se solicită retragerea cetățeniei române deținute de premierul Republicii Moldova: Sunt inadmisibile și lipsite de respect

Executivul european a declarat că propriul plan pe termen lung, care trebuie să obţină sprijinul unanim al celor 27 de state membre pentru a deveni operaţional, va cuprinde un amestec de granturi şi împrumuturi.

Italia şi Spania, greu lovite de epidemia de COVID-19, care ar urma să fie principale beneficiare ale fondurilor, susţin că acordarea mai multor împrumuturi le va creşte excesiv nivelul datoriei. Statele UE au înfiinţat deja un trio de instrumente de împrumut pe termen scurt în valoare de până la 540 miliarde de euro.

Viena a lăsat să se înţeleagă că ar putea accepta un compromis. Austria nu ar accepta însă o soluţie care se "bazează exclusiv pe granturi", a declarat ministrul de finanţe austriac Gernot Bluemel luni într-un interviu televizat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.