Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un portughez e favorit să preia preşedinţia ONU

ban ki-moon

Fostul premier portughez Antonio Guterres conducea în continuare luni în cursa pentru a-i succeda lui Ban Ki-moon în postul de secretar general al ONU, potrivit unor diplomaţi citaţi de AFP. La capătul unui al treilea tur de scrutin în cadrul Consiliului de Securitate, 11 din cele 15 ţări membre l-au 'încurajat' pe Guterres, trei l-au 'descurajat', adică au dat un vot nefavorabil (unul mai mult decât la precedentul scrutin), iar una nu şi-a exprimat 'nicio opinie'.

Guterres este în faţa şefului diplomaţiei slovace Miroslav Lajcak. Acesta a creat o surpriză urcând din partea a doua a clasamentului, cu 9 voturi 'pentru', cinci 'împotrivă' şi o abţinere. Şefa UNESCO, bulgăroaica Irina Bokova, şi fostul ministru sârb de externe Vuk Jeremic se află la egalitate pe poziţia a treia (7/5/3).

Este a treia oară când Guterres, fost înalt comisar al ONU pentru refugiaţi în vârstă de 67 de ani, îi devansează pe numeroşii candidaţi aflaţi în cursă, ceea ce îi creşte şansele de selecţie, fără a-i garanta însă că va fi ales. Potrivit unor diplomaţi, dinamica în favoarea sa constatată la precedentele două scrutine a fost confirmată. Guterres "a rămas fără probleme în capul listei", a declarat pentru AFP un diplomat din cadrul Consiliului de Securitate, care a subliniat că "rezultatele tind să se stabilizeze". Potrivit unor diplomaţi, numele succesorului lui Ban Ki-moon ar urma să fie cunoscut în octombrie, după alte două sau trei tururi de scrutin, tot cu buletine de vot secrete. El sau ea îşi va prelua funcţia în ianuarie, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.