Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un prim acord al dialogului de pace dintre Columbia şi gherila ELN

operationworld.com
Columbia

Columbia şi gherila ELN, aflate în negocieri de pace de o săptămână, au anunţat joi "un prim acord" privind participarea la viaţa civilă, precum şi asupra unor măsuri umanitare pentru a se ajunge la o "încetare bilaterală a focului", relatează AFP preluat de Agerpres.

"Dorim să înaintăm (...) spre un cadru unde sunt reunite condiţiile pentru a conveni o încetare a focului şi ostilităţilor cu ELN", a declarat şeful echipei de negociatori columbieni, Juan Camilo Restrepo, în cursul unei conferinţe de presă la Quito. 

Negocierile, desfăşurate în capitala Ecuadorului, vizează să pună capăt la peste 52 de ani de confruntare armată. 

"Suntem pe punctul de a găsi o cale comună (...) Este un început bun", a adăugat Pablo Beltran, şeful delegaţiei Armatei de Eliberare Naţională (ELN), ultima gherilă activă în Columbia, inspirată de revoluţia cubaneză. "Vom începe să căutăm o încetare bilaterală a focului", a adăugat el. 

Delegaţiile "au lucrat de la 8 februarie, într-un cadru de înţelegere reciprocă şi de atitudine constructivă care ne-au adus la un prim acord", au declarat acestea în primul lor comunicat comun de la începutul negocierilor. 

Părţile au convenit să înfiinţeze două subgrupe "care vor lucra, simultan" cu principala masă de negocieri, asupra "temelor participării la viaţa civilă şi edificarea păcii, precum şi a unor acţiuni umanitare". 

Aceste acţiuni umanitare au ca scop "diminuarea intensităţii conflictului armat (...) pentru a putea avansa (...) spre o încetare bilaterală a focului", a adăugat şeful echipei de negociatori ai guvernului condus de preşedintele Juan Manuel Santos, laureat la Premiului Nobel pentru Pace în 2016 pentru eforturile de pacificare a ţării. 

Columbia doreşte să semneze un acord de pace cu ELN pentru a pune capăt unui conflict armat care durează din anii 1960 şi a implicat vreo 30 de gherile, paramilitari de extremă dreapta şi forţe de ordine, făcând cel puţin 260.000 de morţi, peste 60.000 de dispăruţi şi 6,9 milioane de persoane deplasate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.