Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un proiect de construire a unui baraj pe o insulă de pe Dunăre pune în pericol o pădure umedă de lângă Budapesta

budapesta

Un proiect de construire a unui baraj pe o insulă de pe Dunăre, cu scopul de a limita inundaţiile pe această insulă, ameninţă să distrugă o pădure umedă naturală situată în apropiere de centrul Budapstei, relatează Euronews.

Această insulă, situată pe fluviul Dunărea, se află în apropierea centrului capitalei ungare.

În fiecare vară, pe insulă are loc Festivalul Sziget, unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică din Europa. În restul anului, insula este folosită ca un parc deschis publicului.

În zona inundabilă se află o pădure naturală.

Însă un proiect de construire a unui baraj mobil pe malul insulei provoacă îngrijorare. El ar putea antrena distrugerea acestei păduri, cu o suprafaţă de opt hectare, potrivit news.ro.

Mai multe organizaţii nonguvernamentale (ONG) de apăarea mediului trag un semnal de alarmă în acest sens, inclusiv World Wide Fund (WWF).

”Faptul de a găsi o asemenea pădure în bune condiţii naturale într-o capitală europeană este unic. 99% dintre spaţiile protejate au fost înregistrate aici. Însă nu este doar asta. Pădurea, în ansamblul ei, se află într-o foarte bună stare naturală”, dă asigurări Andrea Samu de la WWF Ungaria.

Aproximativ ”97% dintre zonele forestiere din câmpiile inundabile din Ungaria au fost distruse de amenajarea râurilor”, denunţă ea.

O asociaţie locală de prieteni ai câinilor a organizat deja manifestaţii, cu scopul de a împiedica construirea barajului.

”Orice-ar construi aici, suntem siguri că nu va mai veni nimeni, nouă ne va fi dificil să venim. Acesta este singurul loc în care ne putem lăsa, fără teamă, câinii la Budapesta şi nu vom mai avea posibilitatea să o facem”, declară Zsófia Gaspar, care face parte din grupul ”prietenilor câinilor”.

Nimeni nu ştie, până acum, de ce are nevoie această insulă să fie protejată de inundaţii.

Guvernul susţinea iniţial construirea unui centru nautic, însă s-a răzgândit în urma unor manifestaţii împotriva proiectului şi în favoarea apărării mediului.

Autoritatea ungară de Gestionare a Apelor este cea care prezintă această propunere cu privire la construirea barajului.

Însă, atunci când ONG-urile şi Euronews întreabă cine a comandat proiectul, autortiăţile răspund că nu ştiu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.