Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un proiect de suflet al lui Ceaușescu, finanțat din fonduri UE - Lucrările vor începe în 2024

economica.net
canal siret baragan

Lucrările la Canalul de irigaţii Siret-Bărăgan vor începe în luna martie a anului viitor, iar banii vin din fonduri europene a declarat, în cadrul emisiunii "Probleme la zi", secretarul de stat la Ministerul Agriculturii, Sorin Moise.

El a adăugat că există şi alte lucrări de investiţii, 100 de milioane de euro fiind alocaţi pentru astfel de sisteme în zonele în care nu există infrastructuri de irigaţii. Agricultorii spun că seceta din acest an le-a afectat culturile şi există riscul ca multe din suprafeţele agricole să rămână nelucrate, pentru că pământul este uscat.

Canalul ar putea prelua 21.000.000 metri cubi de apă din bazinul Siretului, pe lângă cei 16.000.000 metri cubi preluați de Acumularea Călimănești, cel mai important baraj de pe râu. Asta ar elimina riscul unor viituri catastrofale, așa cum s-au înregistrat între 2005 și 2014.

Canalul Siret-Bărăgan ar proteja circa 130 km de diguri existente pe malul stâng al Siretului, dar si 130 km de diguri de pe malul drept, din județele Vrancea și Brăila se mai precizează în proiectul de oportunitate al acestei investiții.

Canalul Siret-Bărăgan, cu o lungime de 200 de kilometri şi numeroase ramificaţii, era planul lui Ceauşescu pentru salvarea agriculturii româneşti în momente de secetă precum cel cu care ne confrutăm în această perioadă. Lucrările au început în 1986 însă au fost sistate după revoluție.

Datele tehnice ale canalului

  • Lungimea: 198 de kilometri
  • Traseu: între acumularea Călimănești de pe Siret (Vrancea) și Lacul Dridu, situat la nord de București, pe râul Ialomița.
  • Lățimea: 57 m la suprafața apei, 20 de metri la fund.
  • Adâncimea: 7 metri
  • Viteza apei: un metru/secundă
  • Irigații: 520-700.000 de hectare

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.