Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un psiholog reacționează la isteria provocată de coronavirus: 'Transformarea irațională a unei realități medicale poate fi periculoasă'

pixabay
panica, diverse

Psihologul clujean Daniel David atrage atenția asupra situației cauzată de coronavirus și spune că, în urma transformării unei realități medicale obiective, se poate ajunge într-o situație psihologică potențial periculoasă pentru societate, prin panica creată.

Președintele Asociației Psihologilor din România, Daniel David, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, în legătură cu isteria cauzată de epidemia de coronavirus, care a dus la golirea rafturilor unor magazine, că unul dintre mecanismele care duc la transformarea unei realități medicale obiective sunt fake-news-urile.

„În primul rând trebuie să înțelegem că este o diferență între realitatea medicală obiectivă și cea subiectivă. În unele situații, realitatea medicală subiectivă nu se suprapune peste cea obiectivă mai ales cînd facem o serie de interpretări distorsionate, iraționale. Atunci când interpretările sunt foarte iraționale, realitatea medicală subiectivă poate să devină catastrofică, generând panică și alterând funcționarea socială. Mecanismele prin care realitatea medicală obiectivă se transformă în una subiectivă, catastrofică, sunt mai multe, unul fiind fake news-urile. Sunt anumite zone din societate care urmăresc să o destabilizeze, iar în această fază pot să apară foarte multe fake news-uri. Atunci, în această perioadă, trebuie să fii atent de unde îți iei informația despre realitatea medicală”, a spus David, potrivit Mediafax.ro.

Citește și: BREAKING - Vasile Florin Cîţu, desemnat candidat pentru funcţia de prim-ministru de către preşedintele Klaus Iohannis.

Acesta susține că realitatea poate fi căutată în jurnaliștii de încredere, în instituțiile statului, în Organizația Mondială a Sănătății, în instituții serioase.

„Aici nu este bine să ne uităm ce se mai spune, pentru că se pot genera interpretări catastrofice. În urma transformării unei realități medicale obiective se poate ajunge într-o situație psihologică potențial periculoasă pentru societate, prin panica creată”, a arătat psihologul clujean.

Potrivit acestuia, mai sunt o serie de mecanisme psihologice individuale, legate de modul în care este interpretată o situație medicală, fiind oameni care au tendința să catastrofeze, să exagereze negativul, iar alții să minimizeze pozitivul.

„De exemplu, în această situație, este o condiție medicală importantă, dar în comparație cu alte crize similare din anii trecuți, trebuie să vedem și aspectele pozitive, adică faptul că nu se afectează atât de mult copiii, rata de mortalitate este mai scăzută decât în alte situații similare, cum a fost epidemia de SARS. Nu este bine să minimizăm pozitivul, ci trebuie să-l reliefăm adecvat. Apoi, nu trebuie să alunecăm în gândirea totul sau nimic. Adică, faptul că ai contractat virusul, nu înseamnă că s-a terminat totul. Toate analizele de până acum arată că la cei mai mulți simptomele sunt moderate și foarte mulți se vindecă. Nu este totul sau nimic și lucrurile trebuie văzute nuanțat”, crede Daniel David.

Acesta susține că oamenii nu ar trebui nici să devină sclavii unei gândiri automate.

„Dacă într-o zonă locală cineva a fost la magazin și a golit rafturile și s-a filmat, s-a pus în spațiul public, stimulul respectiv a devenit unul care a declanșat comportamente similare într-o manieră automată în alte zone care, altfel, practic, nu s-ar fi activat în acest sens. Să fim mai reflexivi în aceste vremuri, nu prizonierii automatismelor. Toate acestea sunt mecanisme cognitive, individuale, care transformă o situație medicală obiectivă într-una catastrofică, care generează probleme de ordin social”, a subliniat președintele Asociației Psihologilor din România.

Citește și: ULTIMA ORĂ Maria Şarapova se retrage din tenis: 'Sunt gata să escaladez un nou munte, să concurez pe un teren diferit'

Daniel David a explicat că al treilea mecanism psihologic pe care l-a identificat, care ține de unul psiho-social, este și faptul că originea epidemiei de coronavirus este în China, ceea ce se potrivește mitului legat de conflictele mocnite dintre zona chineză și Vestul Europei, tendința de a-și fabrica arme biologice, de a se ține în șah și a se afecta economic unii pe alții.

„Nu înseamnă că nu trebuie să fim atenți la realitatea medicală obiectivă, dar trebuie să ne luăm informațiile din surse credibile, să urmăm ce ne spune OMS sau alte instituții serioase. Oamenii trebuie să aibă încredere în instituții, în situații de criză trebuie să se întoarcă la instituțiile serioase, dacă nu, la jurnaliști care transformă ceea ce spun instituțiile în înțelesul tău. Jurnaliștii trebuie să fie oameni în care tu ai încredere, pe care îi consideri oameni serioși”, a menționat David.

Acesta avertizează că dacă această isterie și psihoză evoluează se poate ajunge la unele fenomene de destabilizare socială.

„Cred că nu se va ajunge aici, dar trebuie să fim atenți să nu încurajăm catastrofizarea, trecerea de la realitatea obiectivă la cea subiectivă și periculoasă se face prin acest mecanism de catastrofizare. Autoritățile să dea mesaje cinstite, pozitive și constructive, dacă prezinți o problemă, automat să ai asociată soluția, procedura și pașii de urmat pentru populație. Să nu îți fie frică să spui care este realitatea medicală obiectivă pentru că oamenii au dreptul să afle. Uitându-ne la lucrurile prin care am trecut până acum, au fost situații mult mai complicate, au murit mult mai mulți oameni în situații de criză, doar că nu am știut, pentru că nu au venit din China și nu am pus lupa pe ele atât de mult. Nu iraționalitate anxioasă și panicardă, ci raționalitate îngrijorată, balansată”, a conchis acesta.

Daniel David este psiholog clinician și psihoterapeut, prorector al UBB și preşedintele Asociației Psihologilor din România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.