Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un refugiat ucrainean i-a adus României argintul la Campionatul European de Șah, a doua din istoria șahului românesc

Kirill Shevchenko

Kirill Shevchenko: “Mă bucur că am ales să reprezint România, am avut parte de o primire excelentă. Simt că aici este a doua mea casă.”

Șahistul ucrainean, Kirill Shevchenko a ajuns marți, 14 martie, în România, la o zi după ce a câștigat medalia de argint la Campionatul European de Șah desfășurat în Serbia. A avut parte de o mare surpriză, fiind așteptat de jurnaliști și de echipa Federației Române de Șah, în frunte cu președintele acesteia, Vlad Ardeleanu.

Locul 70 în clasamentul FIDE și ELO 2668, Shevchenko a început anul ca jucător sub culorile României.

“Este o performanță uriașă pentru mine și mă bucur că am ocazia să aduc o contribuție pentru imaginea șahului din România. Voi continua să promovez tot ce înseamnă șahul românesc în orice fel voi putea și în următoarea perioadă. Mi-am dorit sincer să joc pentru victorie, am pornit cu acest gând partida din ultima rundă”, au fost primele declarații ale tânărului șahist (21 de ani), care este Mare Maestru internațional de la vârsta de 14 ani, fiind unul dintre cei mai tineri din istorie.

Shevchenko a făcut remiză în ultima rundă cu Alexey Sarana și a încheiat la egalitate (8,5 puncte) cu rusul Alexei Sarana (sub egida FIDE), medaliat cu aur, şi cu belgianul Daniel Dardha, medaliat cu argint. Departajarea s-a făcut prin coeficientul Buchholz.

România a participat la Europeanul open cu 20 de şahişti, doar trei reuşind clasarea în top 100, Shevchenko (2), Constantin Lupulescu (66) şi David Gavrilescu (92).

“Am încercat să ajut Ucraina cât am putut de mult Ucraina după izbucnirea conflictului. Am realizat mai multe stream-uri prin care să strâng bani pentru Ucraina. Compania Superbet, care a oferit sprijin de aproximativ 2 milioane de euro pentru Ucraina, m-a convins să reprezint România. Și sunt bucuros că am făcut-o, sper că vor urma și alte rezultate importante pentru România”, a mai spus Kirill Shevchenko la sosirea pe Aeroportul Otopeni.

Printre cei care l-au felicitat la sosire s-a aflat și Vlad Ardeleanu, președintele FRȘah care a subliniat importanța contribuției lui Kirill la dezvoltarea șahului în România. “Performanța lui Kirill este remarcabilă. Suntem extrem de mândri să îl avem în comunitatea de șah din România”, a declarat Ardeleanu, dezvăluind și că au avut loc discuții destul de lungi până să se decidă să reprezinte România din ianuarie 2023.

Cu trei jucătoria aflați în top 100 mondial - Richard Rapport, Bogdan Deac și Kirill Shevchenko, România are șanse să conteze tot mai mult în șahul mondial.

De altfel, Richard Rapport se va confrunta curând și cu cei mai puternici șahiști ai lumii în cadrul turneului internațional Grand Chess Tour, fondat de Garry Kasparov. Prima etapă a GCT - Superbet Chess Classic Romania va avea loc la București între 4 și 16 mai cu participarea celor nouă șahiști care vor fi prezenți în prima din cele cinci etape ale circuitului. Este cel mai puternic line up din toate cele opt ediții ale GCT, spun organizatorii. La ediția din 2023 vor participa și cei doi șahiști, care se luptă chiar în această primăvară pentru titlul mondial - Ding Liren și Ian Nepomniachtchi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.