Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un român din Norvegia a mobilizat medici din două țări pentru victimele din Colectiv

pavel popescu

pavel popescuO echipa de trei medici norvegieni și un medic din Finlanda vor ajunge mâine, 7 noiembrie, la București pentru a selecta o lista de pacienti, din rândurile victimelor de la Clubul Colectiv, pe care îi vor trata în spitatele în care lucrează, după ce au fost mobilizați de un român stabilit în Oslo.

Dacă autorităților din țară le-au trebuit 6 zile pentru a cere ajutorul UE în transferarea unor victime de la Clubul Colectiv la spitale europene, Pavel Popescu - un tânăr român stabilit în Oslo - a reușit să mobilizeze, de pe o zi pe alta, medici de la două spitale din țări diferite:Norvegia și Finlanda.

„Aseară, Daniel P. Funeriu pe care îl cunosc bine din Timișoara îmi scrie pe facebook: „dacă vrei să faci ceva pentru țară, găseste un spital din Norvegia care să primească un ars de la București”. Și mă roagă de urgență să găsesc o posibilitate de a transfera niște pacienti aici într-un spital pentru tragedia de la ‪#‎colectiv‬ (ținând cont de faptul că Norvegia are unul dintre cele mai bune sisteme de sănătate din lume). Mi-a dat și un nume de contact al Secretarului de Stat din MS Dorel Săndesc”, povestește Pavel Popescu despre momentul în care a decis să se implice.

Tânărul povestește că prin contactele sale cu oficialitățile locale din Oslo a reușit să ia legătura cu conducerea Spitalului de Arsi din Bergen (unul din cele mai profesioniste spitale din Norvegia). Totul se întâmpla la o oră destul de târzie, 22:00.

Am sunat (pentru că nimeni din ambasadă sau din țară nu făcea nimic) și i-am implorat de-a dreptul să ne ajute de urgență în situația arșilor. Unul dintre inimoșii doctori, din boardul spitalului, Stian Almeland, mi-a garantat că dimineață la prima oră, consiliul spitalului se va întruni să ia o decizie în privința ajutorului urgent pe care ni-l pot oferi și ne vor contacta. L-am sunat apoi Dorel Săndesc pe care l-am rugat să scrie de urgență un mail către Stian cu tot ce avem nevoie spunându-i să ceară maximul pentru că aveam garanția că acești oameni ne vor ajuta. Miniștrii noștri sunt pe altă lume. Este evident că aveam nevoie urgentă de ajutor dar ceva e în neregulă. Vreau totuși să spun că am apreciat promptitudinea Secretarului de stat Dorel Sandesc care a intrat imediat în contact cu cei care îmi promiseseră că vor face tot posibilul să ne ajute și într-un timp excelent - zic eu - s-a concretizat un AJUTOR NEAȘTEPTAT! O echipă de trei medici profesioniști zboară mâine dimineață la prima oră spre București pentru a ne ajuta și a selecta o listă de pacienți pe care îi vor trata în spitalul din Bergen, suportând absolut toate costurile tratamentelor. Tot ei și-au contactat un alt prieten specialist din Finlanda care zboară și el spre București și va transfera pacienți în Spitalul de Arși din Helsinki! Se poate români, se poate!”, scrie Pavel Popescu.

Potrivit acestuia, „doctorii inimoși” care și-au oferit ajutorul sunt chirurgul plastic Ragnvald Ljones Brekke, șeful secției de Arși de la Spitalul Universitar Bergen, chirurgul plastic Stian Kreken Almeland

consultantul intensivist Gunhild Holmaas, dar și chirurgul plastic Jussi Valtonen de la Centrul de Arși din cadrul Spitalului Universitar din Helsinki (Finlanda).

Contactat de PoliticScan și întrebat de motivul pentru care s-a implicat în ajutarea victimelor de la Clubul Colectiv, Pavel Popescu a declarat:

Motivul pentru care m-am implicat este pentru că îmi iubesc țara și frații. Mă implic zilnic în comunitate aici ca să schimb ceva. Vin de două ori pe lună în România în ultimul an pe banii mei ca să îi conving pe oficiali că trebuie să ne raportam altfel la relația cu Norvegia și țările Scandinave”.

Chestionat la motivul pentru care autoritățile nu au cerut ajutorul spitalelor din străinătate până acum, Pavel Popescu a răspuns franc:

„Oficialii noștri nu au cerut ajutorul lor în opinia mea deoarece: sunt neprofesioniști, poate nu știu să comunice și poate sunt lipsiți de orice interes. Eu, un om simplu, pot interveni în caz de urgență mai bine ca un ministru al sănătății? Cum este posibil așa ceva? N-am doctorate, n-am nici masterul terminat, dar nu mi-e rușine să mă duc să bat la poarta oricărui oficial norvegian și comunic cu el în norvegiană/engleză mai bine ca mulți miniștri pe care îi avem. Sunt mii ca mine în țara. Eu sunt nimeni.”.

Contactat de PoliticScan fostul ministru Daniel Funeriu nu a vrut să acorde niciun punct de vedere pe marginea acestui subiect. În schimb, Pavel Popescu scrie pe Facebook că Funeriu a reușit să convingă un spital din Franța să preia 3 dintre victimele de la Clubul Colectiv.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.