Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un rus a înotat 20 de kilometri, din Kurile în Japonia, pentru a cere azil politic

kurile

Un rus a înotat 20 de kilometri din Insulele Kuril în Japonia pentru a cere azil politic, a informat presa de stat duminică în urma unor rapoarte din presa japoneză. Bărbatul a fost reținut în Hokkaido, notează The Moscow Times.

Autoritățile din administrația municipală Yuzhno-Kurilsk au declarat că refugiatul era originar din Ural și  primise teren gratuit pe insula Kurash Kunashir ca parte a programului Rusiei de întinerire a regiunilor sale din Orientul Îndepărtat.

Citând o sursă familiarizată cu situația, agenția de știri RIA Novosti l-a identificat pe înotător ca fiind Vaas Feniks Nokard, în vârstă de 38 de ani.

„Se pare că a ajuns acolo într-un costum de neopren. El tocmai a traversat strâmtoarea de 24 de kilometri înotând ”, a spus sursa citată.

„A trăit în Insulele Kuril timp de trei ani, nu a lucrat nicăieri, a locuit în satul Golovino, a dormit într-un cort sau la localnici”, au adăugat ei.

Nokard ar fi cerut unui prieten să-i vândă motocicleta pe care a lăsat-o pe mal și să-i transfere banii.

Raportul a menționat că Nokard ar fi fost deportat din Japonia în 2011 pentru încălcarea regulilor privind vizele, precum și din Thailanda și Bali pentru falsificarea documentelor.

Mass-media rusă în 2019 l-a identificat pe Nokard ca fiind originar din Izhevsk, un oraș din republica Udmurtia, la 1.000 de kilometri est de Moscova, care s-a mutat în Kurile după ce a primit pământ gratuit în cadrul programului rus „Extremul Orient Hectare”.

Un raport al ziarului independent Novaya Gazeta din acel an îl descrie pe Nokard ca fiind pasionat de cultura japoneză și că a participat la cursuri de limba japoneză în Extremul Orient rus.

Nu au existat confirmări oficiale sau respingerea identității solicitantului de azil rus, iar consulatul Rusiei din Sapporo a acuzat autoritățile japoneze că nu au dezvăluit nicio informație despre el.

Consulatul pare să conteste afirmația sursei RIA Novosti despre bărbatul care înoată în Japonia într-un costum de neopren, spunând că a ajuns la Hokkaido cu o barcă de cauciuc.

Secretarul șef al cabinetului japonez, Katsunobu Katō, a declarat luni că guvernul va „lua măsurile adecvate” după ce va confirma detaliile sosirii cetățeanului rus, potrivit RIA Novosti.

Rusia a controlat kurilii de când trupele sovietice au pus mâna pe lanțul insular în ultimele zile ale celui de-al doilea război mondial, desfășurând baze militare și baze de rachete în deceniile de după aceea. Disputa teritorială a împiedicat Rusia și Japonia să semneze un tratat formal de pace pentru a marca sfârșitul războiului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.