Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un secol de existență a Protopopiatului Ortodox Huedin: Va fi pusă în scenă piesa de teatru despre uciderea preotului Aurel Munteanu

basilica.ro
sfanta cruce

Protopopiatul Huedin a fost înființat în data de 1 septembrie 1922, iar primul protoiereu a fost Preotul Martir Aurel Munteanu. Cu ocazia Centenarului, instituția organizează o serie de manifestări cu caracter liturgic și cultural.

Deschiderea evenimentelor dedicate centenarului, a avut loc duminica trecută, 30 ianuarie, de hramul paraclisului „Sfinții Trei Ierarhi” al Protopopiatului Ortodox Huedin. La eveniment, Pr. protoiereu Dan Ionuț Lupuțan a anunțat mai multe evenimente din programul aniversar al acestui an:

Lansarea primei monografii a protopopiatului, realizarea distincției centenar, amplasarea unei plăci omagiale pe sediul instituției.

Organizarea unui simpozion în data de 2 mai, atunci când se împlinesc 140 de ani de la nașterea Protopopului Martir Aurel Munteanu.

Liturghie oficiată în curtea protopopiatului de cei doi ierarhi ai Eparhiei, în ziua martiriului Pr. Aurel Munteanu, 10 septembrie, scrie basilica.ro.

Punerea în scenă, în premieră, în luna octombrie, a piesei de teatru „Tunul de cireș” de Pașcu Balaci, operă care ilustrează moartea martirică a primului protopop de Huedin, părintele Aurel Munteanu.

La hramul paraclisului de la Protoieria Huedin a fost invitat Arhimandritul Paisie Iloaie, starețul Mănăstirii Nușeni din județul Bistrița-Năsăud care a primit Diploma și Medalia Omagială „Centenarul Protopopiatului Ortodox Huedin”, dar și o bederniță cu monograma protopopului martir Aurel Munteanu.

La același eveniment a fost pomenit ctitorul paraclisului, protopopul Dorel Pușcaș, și a fost premiat un elev din Huedin pentru rezultatele obținute la Concursul „Împreună cu Hristos prin lume în mileniul 3”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.