Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un senator PNL propune înființarea unui minister al românilor de pretutindeni

www.hotweek.ro
pnl dosar sector

Senatorul PNL Diaspora Viorel Badea a declarat miercuri, la lucrările Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului, că este nevoie de înfiinţarea unui minister al românilor de pretutindeni, ideea fiind susţinută şi promovată şi de reprezentanţii românilor din comunităţile istorice sau din diaspora, informează agerpres.ro

Parlamentarul a declarat că, în acest moment, politica statului român faţă de românii de pretutindeni este "profund haotică" şi trebuie să se facă o schimbare în interiorul instituţiilor.

Cât a costat înmormântarea Reginei Ana


"Singura posibilitate a schimba efectiv ceva este să începem de la o schimbare de la interiorul instituţiilor, pentru că de multe ori instituţiile sunt rădăcina tuturor relelor. În momentul acesta, politica statului român faţă de românii de pretutindeni este una profund haotică şi pentru a putea face ordine în acest haos, trebuie să facem ordine în instituţii trebuie să schimbăm resursele, fie că este vorba de resurse umane, fie că este o vorba de o upgradare a resurselor financiare. (...) Consider că este nevoie să înfiinţăm un minister al românilor de pretutindeni, care să adune în sine tot ceea ce înseamnă interes instituţional al statului român pentru diaspora românească şi pentru comunităţile învecinate", a declarat senatorul Viorel Badea. 

Parlamentarul consideră că în acest minister trebuie "să existe cel puţin două orientări", respectiv românii care trăiesc în diaspora şi care au un tip de probleme şi românii care trăiesc în jurul României. De asemenea, el apreciază că trebuie reprezentaţi şi "originalii din România", care nu sunt de etnie română, dar "care sunt foarte emoţionaţi când vorbesc despre România şi care fac foarte multe pentru ţara noastră". În opinia acestuia, "bugetele trebuie calibrate după interesul fiecărei comunităţi", în acest moment cel mai important fiind "să protejăm şi să promovăm identitatea românească".

Jurnaliștii britanici, urmăriți PENAL în cazul Sky News / UPDATE


Senatorul Viorel Badea a susţinut că trebuie înfiinţate şi instituţii noi, cum ar fi "o agenţie naţională pentru repatriere sau pentru reintegrare", care să monitorizeze şi să-i asiste pe românii care doresc să revină acasă şi să investească în România. De asemenea, el a subliniat că este important să se reînfiinţeze Oficiului pentru Republica Moldova. 

"Mai mult ca niciodată este necesar ca România să se implice în protejarea şi promovarea intereselor cetăţenilor români din Republica Moldova şi pentru a promova aceste interese, trebuie să se creeze o instituţie", a menţionat Viorel Badea 

El a pledat şi pentru profesionalizarea instituţiilor care se ocupă de problematica românilor de pretutindeni şi ai căror funcţionari, sunt de multe ori "clienţi politici", care nu cunosc şi nu sunt interesaţi de acest domeniu.

UPDATE ALERTĂ TERORISTĂ la Sankt-Petersburg / FOTO & VIDEO


"În instituţii sunt foarte mulţi clienţi politici, care nu cunosc domeniul, nu vor să-l cunoască şi nici nu simt o atracţie pentru acest domeniu. Ideea este ca aceste instituţii, dacă le-ai creat să le mobilezi cu oameni care să dea suflet acestor instituţii şi să le facă să însemne cu adevărat ceva (...) Dacă noi creăm instituţiile după persoane şi nu persoanele după instituţii nu rezolvăm nimic, şi dacă noi aşteptăm ca cetăţeanul să vină către instituţie şi nu instituţia să vină către cetăţean nu ajungem niciunde. Trebuie făcută o schimbare în această direcţie, orice partid trebuie să înţeleagă că e nevoie de o reformare la nivelul instituţiilor", a mai spus Viorel Badea. 

Şi reprezentanţii românilor din afara graniţelor, prezenţi la Izvoru Mureşului, au susţinut ideea înfiinţării unui minister al românilor, care să aibă departamente separate pentru românii din comunităţile istorice, respectiv cei din diaspora şi care să le reprezinte interesele.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.