Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un senator PSD face plângere la Klaus Iohannis și alte instituții importante: DNA e vizată

DNA

Senatorul PSD, Șerban Nicolae, a lansat un atac puternic la adresa DNA! Mesajul dur postat de senator pe pagina sa de Facebook vine în urma unui comunicat trimis de Direcția Națională Anticorupție. Instituția a prezentat cu lux de amănunte cauzele luării măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile pentru Victor Ponta și Sebastian Ghiță. "De altfel, în ultima perioadă, în politica românească a apărut o practică potrivit căreia oamenii potent financiar pot accede cu ușurință în funcții de demnitate publică alese, fiind promovați de conducerile partidelor politice cu scopul direct și nemijlocit de a asigura finanțarea ilegală a partidelor în campaniile electorale.", a fost mesajul DNA care l-a înfuriat cel mai tare pe Șerban Nicolae.

Citește și: Mama polițistului Gigină, MESAJ RĂVĂȘITOR pentru Oprea

Răspunsul senatorului a venit imediat. Acesta îi scrie președintelui Klaus Iohannis, dar și Consiliului Superior al Magistraturii, Ministrului Justiției și Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

"Președintelui României

Consiliului Superior al Magistraturii

Ministrului Justiției

Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție

Comunicatul Direcției Naționale Anticorupție nr. 1164/VIII/3 din 6 septembrie 2016 conține afirmații inadmisibile într-o societate democratică, într-un stat de drept bazat pe principiile constituționale ale respectării drepturilor fundamentale ale omului, pluralismului politic, rolului și atribuțiilor autorităților publice și ale separației și echilibrului puterilor în stat. Practic, în doar câteva fraze, emise în numele Direcției Naționale Anticorupție, valori constituționale fundamentale cuprinse în primele trei Titluri ale Constituției României sunt desființate, încălcate flagrant ori puse sub un aberant semn al dubiului.

Din acest text rezultă că, în opinia emitenților, statul român nu este statul de drept, democratic și pluralist al unor cetățeni egali, că procurorii pot încălca separația puterilor în stat stabilind principii și reguli pentru existența și funcționarea democrației, a partidelor și a pluralismului politic, că libertatea de opinie poate fi restricționată prin acte de dispoziție chiar peste limitele impuse de Constituție. Mai rezultă că alegerile pentru funcțiile de demnitate publică sunt, de fapt, la discreția liderilor partidelor politice, că participarea, drept candidați, a unor persoane cu potență financiară se face pentru finanțarea ilegală a campaniilor electorale și că obținerea de capital electoral în afara competenței profesionale și a probității reprezintă folos fraudulos, de natură infracțională.

Halucinațiile exprimate în rușinosul text invocă drept certitudine ceea ce este aberant chiar și la nivel de supoziție – „[…] în politica românească a apărut o practică potrivit căreia oamenii potent financiar pot accede cu ușurință în funcții de demnitate publică alese, fiind promovați de conducerile partidelor politice cu scopul direct și nemijlocit de a asigura finanțarea ilegală a partidelor în campaniile electorale.” Chiar dacă am ignora fracturi logice evidente (ex. „pot accede cu ușurință în funcții de demnitate publică alese”, „accederea pe listele de candidați într-un colegiu care să asigure obținerea mandatului”), ca și neadevăruri stupide („confirmarea listei cu propunerile cu candidaturile pentru ocuparea funcției de deputat sau senator, […] intra în atribuțiile lui […], în calitate de președinte, conform statutului formațiunii politice”), nu se poate trece cu vedere disprețul față de principii și valori pentru care în închisorile din anii `50-`60 și în Revoluția din Decembrie 1989 mii de români au suferit și au făcut sacrificiul suprem.

Este prea puțin relevant dacă avem de-a face cu o crasă incompetență, cu erori de concepție a textului sau cu un flagrant abuz de funcție. Continuarea unei asemenea practici profund incompatibile cu rolul unui organ de anchetă penală într-un stat democratic, tolerarea ori ignorarea acesteia, sunt inacceptabile într-un stat bazat pe valori constituționale fundamentale. Compromiterea unei structuri a autorității publice, a rolului și bunei funcționări a acesteia, constituie o faptă gravă, care reclamă o reacție imediată, fermă și efectivă din partea societății. În numele cetățenilor aveți obligația ca, în baza dispozițiilor Constituției României, în limitele atribuțiilor legale ce vă revin și în apărarea interesului legitim al societății românești să interveniți de îndată, sancționând tranșant comportamentele anti-democratice și anti-constituționale, înlăturând efectele abuzurilor și ale gravelor disfuncționalități. Această obligație nu poate fi ignorată, amânată ori nuanțată, neputându-vă exonera de răspunderea ce vă revine.", a scris Nicolae pe pagina sa de Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.