Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un sfert dintre britanici cred că Covid a fost o farsă: sondajul care dezvăluie o altă față a britanicilor

premiumtimesng.com
covid-19

În Marea Britanie trăiesc cu milioane mai mulți adepți ai teoriei conspirației decât își dau seama majoritatea oamenilor! Aproape un sfert din populație consideră că Covid-19 a fost probabil sau cu siguranță o farsă, potrivit unui sondaj de opinie, relatează The Guardian.

Aproximativ o treime din populație este convinsă că criza costului vieții este un complot guvernamental pentru a controla populația, iar un număr similar crede că "orașele de 15 minute" - o încercare de a crește numărul de plimbări pe jos în cartiere - sunt un șiretlic guvernamental de supraveghere și că "marea teorie a înlocuirii" - ideea că albii sunt înlocuiți de imigranți non-albi - este reală.

Constatările, în ajunul primei sesiuni de mărturii din cadrul anchetei publice britanice privind pandemia, care a ucis peste 227.000 de persoane în Regatul Unit, provin dintr-un sondaj realizat în aprilie de Savanta pentru King's College London (KCL) și BBC.

Cum au fost răspândite informațiile?

Acesta a constatat că convingerile au fost împărtășite prin intermediul rețelelor de socializare - cel mai frecvent YouTube și Facebook - și alimentate de site-uri web, printre care 21st Century Wire, The Light, The Exposé și Breitbart, ultimul dintre acestea fiind condus de fostul consilier al lui Donald Trump, Steve Bannon.

Una din șapte persoane - aproximativ 6 milioane de adulți - crede că violența este un răspuns corect la unele presupuse conspirații.

Publicul general subestimează numărul de adepți ai teoriei conspirației cu aproximativ 4 milioane de adulți, potrivit cercetătorilor care au descoperit atitudini pe care le-au descris ca fiind "șocante".

"Protestul este o parte esențială a unei democrații sănătoase, iar oamenii vor avea uneori preocupări legitime cu privire la motivațiile din spatele acțiunilor guvernului și ale altora, dar este îngrijorător faptul că aproximativ unul din șapte spune că violența ar fi acceptabilă în cazul protestelor împotriva, de exemplu, a monedelor digitale guvernamentale sau a orașelor de 15 minute", a declarat profesorul Bobby Duffy, directorul Institutului de Politici de la KCL.

Mediile de socializare sunt cele mai probabile locuri în care oamenii se întâlnesc pentru prima dată cu teoriile conspirației, dar persoanele care citesc publicații precum The Light au fost mult mai predispuse să creadă în conspirații decât populația în general.

Printre titlurile dintr-o ediție recentă a publicației din Marea Britanie se numără "Farsa climatică CO2 - cum au deturnat bancherii mișcarea reală pentru mediu" și "Controlul asupra banilor va duce la sclavie totală".

Teoriile conspirației se nasc adesea din probleme și neliniști din lumea reală. De exemplu, creșterea ratelor dobânzilor și a inflației, care reduc bunăstarea și lasă familiile în dificultate, poate alimenta convingerea că forțe puternice complotează pentru a sărăci în mod deliberat anumite segmente ale societății.

Teoria conspirației - o „vocație”

"Aceste constatări subliniază importanța teoriilor conspirației în explicarea modului în care mulți oameni înțeleg politica și evenimentele care le modelează viața", a declarat Dr. Rod Dacombe, lector de politică în cadrul departamentului de economie politică de la KCL. "Pentru unii oameni, teoriile conspirației reprezintă principalul obiectiv al participării politice și principalul mijloc prin care înțeleg ceea ce se întâmplă în lume".

Nouăsprezece la sută dintre participanții la sondaj au declarat că este adevărat sau probabil adevărat că "guvernul britanic a efectuat atacurile din 2005 asupra metroului din Londra pentru a încuraja sprijinul pentru războiul din Orientul Mijlociu", iar 18% au declarat că este cu siguranță sau probabil adevărat că "atacul de la Manchester Arena a implicat "actori de criză" care s-au prefăcut că sunt răniți sau uciși - oamenii nu au fost cu adevărat uciși sau răniți".

Trei din 10 persoane au crezut că inițiativa "Marea resetare" anunțată de Forumul Economic Mondial în 2020 este o conspirație pentru a impune un guvern mondial totalitar. Între o cincime și un sfert dintre oameni - între 8 milioane și 10 milioane de adulți - au declarat că vor protesta împotriva introducerii monedelor digitale ale băncilor centrale, a unui "stat profund" format din militari, servicii de informații și funcționari guvernamentali care încearcă să manipuleze în secret politica guvernamentală, a "orașelor de 15 minute" și împotriva vaccinurilor.

Bărbații au fost de aproximativ două ori mai predispuși decât femeile să spună că vor participa la acțiuni directe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.