Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un sobor de ierarhi, cu mitropolitul Moldovei în frunte, a resfințit biserica din satul natal al arhimandritului Ciprian Grădinaru

Mitropolitul Moldovei a resfințit joi biserica din Hlipiceni, județul Botoșani, satul natal al Arhim. Ciprian Grădinaru. Aceasta a fost rectitorită prin eforturile comunității și ale eclesiarhului de la Paraclisul Catedralei Naționale, care este fiu al satului.

Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Părintele Mitropolit Teofan.

I-au fost alături în slujire Episcopul Antonie de Bălți, cu Episcopul Veniamin al Basarabiei de Sud, cu Episcopul Visarion al Tulcii, cu Episcopul Ieronim al Daciei Felix, Episcopul Macarie al Europei de Nord, Episcopul-vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul și Episcopul-vicar Damaschin Dorneanul al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Arhim. Ciprian Grădinarul, stareți și starețe din întreaga țară, parohul Cristian Ferariu și alți clerici locali.

Au participat reprezentanți ai autorităților locale, oameni de cultură, credincioși. Aceștia s-au putut închina la racla cu mâna Sfântului Nicolae, adusă de la Biserica „Sfântul Gheorghe Nou” din București, scrie basilica.ro.

În cuvântul de învățătură, rostit la finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Visarion a subliniat importanța rugăciunii personale și a celei obștești.

„Trebuie să înmulțim rugăciunea, pentru că trăim vremuri de criză duhovnicească, iar aceasta se întâmplă din lipsa rugăciunii. Noi, oamenii, ne rugăm foarte puțin sau nu știm să ne rugăm și, de aceea, ar trebui să ne adresăm Mântuitorului, cum au făcut-o Sfinții Apostoli: «Doamne, învață-ne să ne rugăm!»”, a spus Episcopul Tulcii.

PS Varlaam a citit mesajul Patriarhului cu ocazia sfințirii și a acordat Arhim. Ciprian Grădinaru cea mai înaltă distincție din Patriarhia Română.

„Resfințirea unei biserici înseamnă în istoria unei comunități un moment sfânt și solemn prin care se aduce mulțumire lui Dumnezeu pentru tot ceea ce s-a realizat și în același timp se cere harul Lui sfințitor ca această lucrare – ofrandă a clerului și credincioșilor – să fie sfințită așa cum sfințim în biserică darurile pe care le aducem la Sfântul Altar. Ca spațiu sacru de rugăciune, biserica sfințită este în același timp darul oamenilor adus lui Dumnezeu și darul lui Dumnezeu pentru oameni, deoarece aceasta a devenit prin sfințire Casa Preasfintei Treimi, în care se adună creștinii rugători pentru a celebra în iubirea milostivă a Preasfintei Treimi”, a transmis Patriarhul României.

Mitropolitul Teofan a vorbit despre rolul bisericilor în societate. „Bisericile care sunt răspândite de-a lungul și de-a latul pământului ne spun că există Dumnezeu. Că de foarte multe ori, în viața noastră, uităm de existența Lui”, a spus ierarhul.

„Biserica ne spune: «Luați aminte la voi înșivă și nu mai abordați viața voastră, a celor din jur sau viața lumii doar prin prisma economicului, politicului, socialului, ci referiți-vă și la Dumnezeu, pentru că în mâna Sa se află totul». Apoi, o biserică ni se adresează spunându-ne să nu mai trăim viața în perspectiva cimitirului, a morții, ci să încercăm a ne trăi viața în perspectiva veșniciei, pentru că nu mormântul, nu groapa, nu așezarea în mormânt este sfârșitul vieții, ci moartea este o trecere spre Împărăția lui Dumnezeu”, a mai spus Mitropolitul Teofan.

Momentul a fost urmat de hirotesia părintelui paroh Cristian Ferariu, care a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor. După ce a primit crucea, bedernița și brâul roșu, parohul i-a mulțumit Părintelui Mitropolit Teofan și credincioșilor, dar și Părintelui Ciprian Grădinaru, care a făcut numeroase donații pentru biserica din satul natal, devenind unul dintre principalii ei ctitori.

Ca o încununare a întregii activități pastorale, misionare și administrative, Părintele Ciprian Grădinaru a primit „Crucea Patriarhală” pentru clerici, cea mai înaltă distincție din Patriarhia Română. Totodată, ctitorii și binefăcătorii parohiei au fost răsplătiți de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei cu distincții de vrednicie.

După Revoluția din 1989, biserica a fost reparată parțial și resfințită de Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor de atunci, Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, actualul Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților.

La renovarea recentă a fost schimbat complet acoperișul, s-a făcut pavoazarea cu marmură și montarea unei centrale termice performante. Prin contribuția Părintelui Ciprian Grădinaru, obiectele de cult au fost înnoite la Atelierele Patriarhiei Române, iar pictura în ulei a fost realizată anul acesta de o echipă de pictori condusă de Nazarie Melniciuk din Cernăuți – Ucraina.

Tot anul acesta, Arhim. Ciprian Grădinaru a primit titlul de Cetățean de onoare al comunei natale.

„Când am plecat la Mănăstirea Sihăstria ca să-mi închin viața lui Dumnezeu, nu mă gândeam la faptul că Domnul va rândui ca să rectitoresc și biserica satului nostru”, spunea Sfinția Sa la ceremonia din 24 mai 2022, când i-a fost acordată distincția.

„Un sat românesc ce are oameni harnici, sub ascultarea Sfintei Biserici, este bineplăcut lui Dumnezeu. Părintele Dumitru Stăniloae, cel mai mare teolog al neamului nostru, raportându-se la satul său natal a spus: «Nicăieri nu-i cerul mai albastru ca la Vlădeni». Parafrazându-l pe marele teolog: «Nicăieri nu-i cerul mai albastru ca la Hlipiceni». Vă îndemn ca, după porunca împărătească a Mântuitorului Iisus Hristos, să vă iubiți unul pe altul, pentru ca soarele din mila Domnului să răsară aici, la Hlipiceni, unde este cerul mai albastru”, a adăugat arhimandritul cu aceeași ocazie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.