Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un specialist explică absenteismul de la vot: 'E o lecție a poporului pentru politicieni și inițiatori'

cunoastelumea.ro
referendum familie

Dacă rezultatul Referendumului va fi sub pragul necesar, clasa politică va primi o lecție, spune sociologul Gelu Duminică, care precizează că absenteismul e dovada slabei mobilizări a partidelor. Duminică mai arată că, deși biserica e considerată un agent electoral major, a demonstrat că nu este.

“Slaba prezenţă la vot se datorează temei şi mobilizării partidelor, care lipseşte, a partidelor care sunt mult mai bine structurate şi organizate pentru a mobiliza la vot. Este prematur să judecăm mobilizarea electorală pentru Referendum, pentru că mâine (n.r. - duminică) între orele 11 şi 14 este vârful. Dacâ mâine la ora 14 avem un prag electoral de 20%, atunci sunt şanse să treacă, pentru că mobilizarea se va face mâine după slujbă în momentul, în care enoriaşii vor fi invitaţi să meargă să voteze”, a declarat, pentru MEDIAFAX, sociologul Gelu Duminică.

Citește și: Liviu Dragnea a făcut noi declarații cu privire la Legea offshore. Ce a mai spus acesta

De asemenea, sociologul mai precizează că, în cazul în care Referendumul pentru familie nu va fi validat, întregul demers va fi o lecţie pentru clasa politică, dar şi pentru inițiatorii acestei consultări cetățenești.

“Dacă până diseară vor fi 10%, Referendumul are şanse mari. Se pare că nu vor ajunge la 10%. (...) Dacă votul final va fi unul favorabil, atunci va fi o lecţie pentru întreaga societate. Dacă votul va fi sub pragul minim pentru validarea Referendumului, atunci va fi o lecţie pentru clasa politică. (...) Poporul român a oferit azi o lecţie nu politicienilor, dar mai degrabă iniţiatorilor Referendumului, respectiv Coaliţia pentru Familie”, a mai explicat sursa citată.

Citește și: ANAF taie în carne vie! Recuperare de ultimă oră

Totodată, sociologul Duminică mai consideră că, până în acest moment, biserica a demonstrat că nu este atât bine organizată pe cât se credea, având în vedere numărul mic de alegători.

“Biserica e considerată un agent electoral major, dar nu e. (...) Faptul că nu a reuşit să mobilizeze un număr normal pentru un vot, arată că biserica nu e atât de bine organizată, însă cred că toată presiunea va fi pusă mâine când vom vedea cu totul o altă mobilizare din partea iniţiatorilor”, a mai spus sociologul.

Citește și: Reducerea TVA-ului nu va avea efectul așteptat! Care ar fi motivul

Biroul Electoral Central transmite că, la nivel național, la ora 19.00, în cadrul referendumului pentru familie, au votat 1.046.583 de oameni, reprezentând 5,72% din total. Pentru a fi valabil referendumul, la urne trebuie să se prezinte cel puţin 5.685.202 persoane cu drept de vot.

Referendumul pentru familie, care se desfăşoară sâmbătă şi duminică, între orele 7.00 – 21.00, are la bază iniţiativă cetăţenească demarată de Coaliţia pentru Familie, prima de după 1989. Pentru a fi valabil referendumul, la urne trebuie să se prezinte cel puţin 5.685.202 persoane cu drept de vot.

Citește și: ANAF taie în carne vie! Recuperare de ultimă oră

Întrebarea care va fi adresată românilor la referendumul pentru redefinirea familiei va fi: „Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.