Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un specialist german în spaţiul postsovietic AVERTIZEAZĂ: 'Suntem într-o situație CRITICĂ'

twitter.com
soldati turci Turcia

Tensiunile din ultima vreme dintre Rusia și Statele Unite dau motive de îngrijorare. Într-un interviu pentru Digi 24, politologul german Andreas Umland, specialist în spaţiul postsovietic, a tras semnalul de alarmă asupra relațiilor reci dintre cele două mari puteri, după ce presa rusă scrie că ţara se pregăteşte de război, iar ministrul german de externe spune că perioada actuală este „mai periculoasă” decât Războiul Rece.

"Interesul Rusiei este să aibă imaginea unei puteri mondiale. Angajarea Kremlinului pe fronturile din Ucraina, din Siria şi în alte teatre de operaţii pe scena politicii mondiale are clar legătură cu politica internă a Rusiei.

Obama a spus că Rusia este o ţară importantă , dar situaţia este următoarea: atât fosta Uniune Sovietică, cât şi Rusia de astăzi au o structură economică slabă. Rusia de astăzi are un PIB mai mic decât statul american California. California are o putere economică mai mare decât Rusia. Sau dacă ne uităm la Uniunea Europeană, situaţia economică a Rusiei este sub cea a Spaniei, aşa că dorinţa Rusiei de a fi putere mondială pare absurdă.

Citește și: Președintele Filipinelor, DECIZIE RADICALĂ în ceea ce privește SUA

Suntem într-adevăr într-o situaţie critică, dar nu este un Război Rece din două motive clare. Unul este că Rusia nu mai are la dispoziţie o multitudine de sfere de influenţă, aşa cum avea Uniunea Sovietică.

Putem spune într-adevăr că avem de a face cu o confruntare foarte periculoasă, care nu are nimic de a face cu echilibrul forţelor, nici cu o confruntare în sensul clasic al cuvântului, dar care poate escalada foarte uşor. Aceasta este problema, că cele două state (SUA şi Rusia - n.r.) sunt pe poziţii divergente în Ucraina şi în Siria, că există deja acţiuni militare în aceste zone, iar acest lucru face diferită situaţia de cea din Războiul Rece.

Există într-adevăr diferite măsuri luate în Rusia care seamănă cu o pregătire de război. Sunt măsuri care au ca scop să pregătirea populaţiei pentru starea de război. Este foarte corect, dar cred că are de-a face mai mult cu situaţia internă, cu starea socio-economică din Rusia. Vorbim despre o încercare a regimului actual din Rusia de a-şi justifica guvernarea în vremuri de stagnare economică sau chiar recesiune printr-un presupus pericol extern letal.

Ţările care trebuie să se protejeze sunt cele din aşa-numita zonă gri: Moldova, Ucraina, Georgia. Cred că toate statele membre NATO cât şi cele din Uniunea Europeană sunt în siguranţă şi, în principal, chestiunea securităţii din Europa, pe viitor, se învârte în jurul celor trei ţări menţionate.", a spus Andreas Umland pentru Digi 24.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.