Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un storyboard al regizorului franco-chilian Alejandro Jodorowsky a fost vândut cu 2,66 milioane de euro

Twitter
Dune film

Un storyboard (scenariu vizual, constând într-o succesiune de desene, schiţe şi dialoguri de film, n.r.) al regizorului franco-chilian Alejandro Jodorowsky pentru proiectul său cinematografic ce viza adaptarea pentru marile ecrane a romanelor SF din seria "Dune" a fost vândut luni cu 2,66 milioane de euro (taxe incluse), depăşind cu mult estimările specialiştilor, au anunţat reprezentanţii casei de licitaţii Christie's din Paris, informează AFP.

Considerat un obiect legendar pentru pasionaţii de producţii SF, acel storyboard datează de la jumătatea anilor 1970 şi era estimat la un preţ cuprins între 25.000 şi 35.000 de euro.

"Estimarea trebuia să ţină cont de realitatea pieţei, pe care o descoperim complet bulversată după succesul de casă al actualului film 'Dune', regizat de canadianul Denis Villeneuve", au explicat reprezentanţii casei Christie's.

Licitaţia de luni a fost deosebit de disputată şi a generat la finalul ei o veritabilă bătălie între doi colecţionari străini, care au participat prin telefon. Câştigătorul licitaţiei este un colecţionar american.

Realizat sub forma unor desene, acest storyboard reuneşte cadrele de producţie planificate pentru turnarea acelui film, care nu a mai fost însă realizat niciodată din cauza finanţărilor insuficiente. Numele actorului Alain Delon, rockerului Mick Jagger şi pictorului Salvador Dali erau vehiculate în presa vremii pentru a interpreta rolurile principale din acea producţie cinematografică.

Aceste planşe de lucru sunt semnate de un star al benzilor desenate, francezul Moebius (Jean Giraud, decedat în 2012), şi de ilustratorul elveţian H.R. Giger (decedat în 2014), care a creat ulterior extraterestrul din filmul "Alien" (1979).

Moebius şi H.R. Giger trebuiau să asigure regia artistică a acestui proiect gigantic, iar storyboard-ul lor avea scopul de a "stârni interesul marilor case de producţie americane", potrivit specialiştilor de la Christie's.

"Suntem la curent cu existenţa altor câteva exemplare: unul a fost propus la licitaţie în urmă cu câţiva ani, un altul se află în posesia lui Jodorowsky şi al treilea a fost reprodus parţial online. Este dificil să evaluăm tirajul total. Putem să presupunem că între 10 şi 20 de exemplare au fost produse", au adăugat reprezentanţii casei Christie's.

Alejandro Jodorowsky, personalitate a contra-culturii hollywoodiene, în prezent nonagenar, autor al unor filme experimentale şi psihedelice, precum "El Topo" (1970) şi "The Holy Mountain" (1973), a mizat pe o producţie de mare amploare pentru proiectul "Dune". Regizorul franco-chilian prevedea un film cu o durată cuprinsă între 10 şi 15 ore, potrivit Agerpres.ro.

Potrivit specialiştilor în cinematografie, ideile promovate pentru proiectul "Dune" al regizorului Jodorowsky au influenţat o serie de filme majore lansate ulterior, precum "Star Wars" (1977) şi "Blade Runner" (1982).

"Dune", prima carte dintr-o serie SF scrisă de americanul Frank Herbert în 1965, a revenit în actualitate în acest an datorită filmului omonim regizat de Denis Villeneuve. Volumul a mai fost ecranizată şi de David Lynch în 1984.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.