Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un supercomputer din Anglia pune pe jar lumea științifică: 'Avem date uimitoare' despre formarea universului

digi-world.tv
univers

Astronomii au efectuat cea mai amplă simulare computerizată realizată vreodată, de la Big Bang până în zilele noastre, pentru a studia modul în care a evoluat universul, relatează marţi DPA/PA Media, conform Agerpres.

Proiectul, numit Flamingo, a calculat evoluţia tuturor componentelor universului - materia obişnuită, materia întunecată şi energia întunecată - conform legilor fizicii. Pe măsură ce simulările progresează, galaxii virtuale şi grupuri de galaxii apar în detaliu.

Oamenii de ştiinţă vot putea să înţeleagă dacă modelul standard al cosmologiei - folosit pentru a explica evoluţia universului - reprezintă o bună descriere a realităţii.

"Cosmologia se află la o răscruce de drumuri. Avem date noi uimitoare de la telescoape puternice, dintre care unele, la prima vedere, nu sunt conforme cu aşteptările noastre teoretice. Fie modelul standard de cosmologie este defectuos, fie există un bias subtil în datele observaţionale. Simulările noastre de super precizie ale universului ar trebui să ne poată oferi răspunsul", a declarat profesorul de fizică Carlos Frenk de la Institutul pentru cosmologie computaţională din cadrul Universităţii Durham, Regatul Unit.

O nouă pistă de cercetare

Simulări anterioare, care au fost comparate cu observaţii ale universului, s-au concentrat asupra materiei întunecate rece - despre care se crede că este o componentă cheie a structurii cosmosului.

Cu toate acestea, în prezent astronomii sunt de părere că efectul materiei obişnuite, care reprezintă doar 16% din toată materia din univers, şi neutrinii, particulele minuscule care interacţionează rar cu materia normală, trebuie de asemenea luate în considerare atunci când se încearcă înţelegerea evoluţiei universului.

Profesorul Joop Schaye, cercetător principal la Universitatea Leiden din Ţările de Jos, a declarat: "Deşi materia întunecată domină gravitaţia, contribuţia materiei obişnuite nu mai poate fi neglijată, acea contribuţie putând fi similară cu deviaţiile dintre modele şi observaţii".

Flamingo este un proiect al Consorţiului Virgo pentru simulări cosmologice pe supercomputere.

Finanţarea proiectului a provenit de la Consiliul European pentru Cercetare, Consiliului pentru Ştiinţă şi Tehnologie din Regatul Unit, Organizaţia pentru Studii Ştiinţifice din Ţările de Jos şi Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă din Elveţia.

Studiul a fost publicat în jurnalul ştiinţific Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.