Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un tablou al pictorului Gustav Klimt, expus pentru prima dată în Austria după o pauză de 60 de ani

Artmark
expozitie de arta tablouri

Un tablou cu un trecut tulbure şi care a fost realizat de cel mai renumit pictor austriac, Gustav Klimt, va fi expus începând de vineri în ţara sa de origine pentru prima dată după o pauză de aproape 60 de ani, informează AFP.

Tehnica foiței de aur

"Water Serpents II", care arată naiade luptându-se cu o reptilă roşie, reprezintă o lucrare majoră din "perioada de aur" a lui Klimt, în timpul căreia artistul a experimentat tehnica foiţei de aur, o metodă ce a contribuit la succesul din zilele noastre al creaţiilor sale, potrivit Agerpres.

Însă lucrarea a rămas puţin cunoscută de marele public: terminată în 1907, această pictură în ulei pe pânză a fost expusă foarte rar.

Drumul lung al tabloului până la Muzeul Belvedere din Viena

Proprietate a unui cuplu de colecţionari americani, ea a fost confiscată de nazişti după anexarea Austriei de Al Treilea Reich în 1938.

Tabloul a fost apoi "cumpărat de fiul nelegitim al artistului", regizorul Gustav Ucicky, a declarat comisarul de expoziţie Markus Fellinger.

Expusă pentru ultima dată în public la Viena în anul 1964, această pictură a căzut apoi în uitare.

Până la vânzarea sa surprinzătoare din 2013 de către văduva lui Gustav Ucicky, contra sumei de 112 milioane de dolari. Atunci, tabloul a fost cumpărat de preşedintele clubului de fotbal AS Monaco, oligarhul rus Dmitri Ribolovlev, care l-a vândut din nou după doi ani.

Împrumutat de HomeArt, colecţie creată la Hong Kong de Rosaline Wong, tabloul "Water Serpents II" va putea fi admirat până pe 29 mai la Muzeul Belvedere din Viena, instituţie care găzduieşte deja o importantă colecţie de opere de artă semnate de Gustav Klimt.

În timp ce pregăteau o nouă expoziţie ambiţioasă despre artişti care l-au inspirat pe maestrul austriac (Margaret Macdonald Mackintosh, Auguste Rodin, etc.), reprezentanţii Muzeului Belvedere, în colaborare cu cei de la Muzeul Van Gogh din Amsterdam, au reuşit să localizeze tabloul.

Întrucât Austria nu deţinea mijloacele necesare pentru a plăti prima de asigurare - o taxă cu şase cifre - pentru a aduce tabloul în ţară, muzeul specializat în creaţiile artistului austriac a propus în contrapartidă servicii de expertiză şi restaurare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.