Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un tânăr care a intrat cu maşina într-un mall din SUA,provocând pagube unor magazine, este acuzat de terorism

captsbtyagi.blogspot.com
terorism

Un tânăr care a semănat panică, după ce a intrat cu maşina într-un centru comercial dintr-o suburbie a oraşului Chicago şi a avariat mai multe chioşcuri şi magazine din interior, se confruntă cu acuzaţia de terorism, transmite agenţia EFE potrivit Agerpres.

Javier Garcia, 22 de ani, a fost internat într-o clinică de psihiatrie din data de 20 septembrie, atunci când s-a produs incidentul din Woodfield Mall, în suburbia Schamburg, în apropierea aeroportului internaţional O'Hare.

Potrivit unui comunicat al Departamentului de Poliţie din Schamburg, Garcia a fost externat vineri şi de atunci a rămas în arest.

Într-o şedinţă a unei instanţe locale, desfăşurată duminică, judecătorul i-a respins acuzatului dreptul de a fi eliberat pe cauţiune.

Acuzatul va trebui să răspundă pentru o infracţiune încadrată în categoria terorism, care în Illinois este cea mai gravă din Codul Penal, fiind pedepsită cu închisoare cu executare de până la 30 de ani în cazul unei condamnări. De asemenea, există şi un al doilea cap de acuzare, pentru daune de peste 100.000 de dolari aduse unei proprietăţi.

În şedinţa de duminică, procuratura a semnalat că fapta ar fi putut fi planificată deoarece, la percheziţia informatică, anchetatorii au descoperit în calculatorul lui Garcia, în istoricul căutărilor pe internet, un număr de 124 de interogări legate de centrul comercial şi fotografii aeriene.

Avocatul său, Amil Alkass, a spus că Garcia are probleme psihice şi a considerat acuzaţiile aduse inculpatului ca fiind "agresive".

"Este ceva surprinzător, având în vedere natura acuzatului. Garcia nu este un terorist şi niciodată nu a avut probleme cu justiţia. Este pentru prima oară când e implicat într-un act penal", a afirmat avocatul, în faţa instanţei.

Anchetatorii cred că Garcia, domiciliat în Palatine, o altă localitate din suburbii, a acţionat de unul singur, dar nu au stabilit cu exactitate ce a intenţionat acesta atunci când şi-a condus maşina în interiorul centrului comercial şi a provocat pagube mai multor chioşcuri şi magazine.

Unele videoclipuri publicate pe reţelele sociale în ziua incidentului arătau oamenii din mall fugind şi încercând să se ferească din calea vehiculului condus imprevizibil cu scârţâit de roţi pe culoarul principal al primului nivel din Woodfield Mall.

Maşina s-a oprit după ce s-a izbit de o coloană, fără a provoca vreo victimă. Garcia a fost reţinut de mai multe persoane care ulterior l-au predat poliţiei.

Unii martori au spus presei că şoferul arăta ca o persoană confuză atunci când a fost reţinut fără a opune rezistenţă.

Într-un interviu pentru televiziunile locale, rudele sale au indicat că acuzatul este sub tratament, fapt ce presupune administrarea de medicamente.

Conform unui comunicat al poliţiei, tânărul era neînarmat şi aparent intenţia sa nu era de a ataca vreo persoană sau un magazin în mod special.

Ancheta a fost realizată de poliţia din Schamburg, cu colaborarea Biroului Federal de Investigaţii din Chicago, iar capetele de acuzare au fost aprobate de Parchetul din comitatul Cook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.