Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un 'task force' pentru apărarea patrimoniului cultural mondial

palmira

Italia şi UNESCO au anunţat oficial marţi, la Roma, crearea unui "grup de lucru" compus din 60 de experţi, între care şi carabinieri italieni, dedicat apărării patrimoniului cultural mondial şi "întotdeauna gata" să pornească în misiuni operative, informează agenţia France Presse (AFP). 

Acest 'task force', numit de către presa italiană "Căştile Albastre ale culturii", are misiunea de a ajunge la faţa locului, în măsura posibilului, în cazurile de conflicte, cutremure sau alte dezastre, acolo unde patrimoniul cultural a fost grav afectat. 

Aceşti carabinieri, oameni de ştiinţă şi experţi vor evalua riscurile şi vor cuantifica prejudiciul făcut patrimoniului cultural sau vor acorda asistenţă pentru a transfera obiectele de patrimoniu în locuri protejate şi sigure, a precizat ministerul italian de externe într-un comunicat. 

Grupul format din 60 de persoane - 30 de militari şi 30 de civili - este deja operaţional şi gata să pornească acolo unde UNESCO decide îl trimită", a declarat ministrul italian al culturii, Dario Franceschini. 

La 17 octombrie 2015, la sediul UNESCO din Paris, 53 de ţări au votat în favoarea acestei iniţiative venite din partea Italiei. 

Carabinierii italieni care se ocupă de patrimoniul cultural sunt cunoscuţi în întreaga lume pentru expertiza lor în materie de căutare a operelor de artă furate. 

Pentru ministrul italian de externe, Paolo Gentiloni, aceasta iniţiativă, salutată marţi la Roma de către directorul UNESCO, Irina Bokova, "este un exemplu de colaborare şi chiar un model care poate fi copiat de alte ţări" . 

Comunitatea internaţională a devenit preocupată şi de soarta pe care ar putea să o aibă patrimoniul cultural mondial în cazul unor atacuri teroriste, după distrugerea de către Statul Islamic a sitului istoric antic Palmyra din Siria, mai notează AFP. AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.