Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un tribunal confimă interzicerea hijabului în clasă într-un stat din sudul Indiei

hijab

Un tribunal din India a confirmat marţi interzicerea purtării hijabului la şcoală într-un stat din sudul ţării, la câteva săptămâni după ce unele instituţii de învăţământ au decretat unilateral această interdicţie, provocând proteste ale minorităţii musulmane, relatează AFP.

După săptămâni de deliberări, Înalta Curte din Karnataka a decis în cele din urmă că "impunerea unei uniforme a reprezentat o restricţie rezonabilă a drepturilor fundamentale".

Prezenţa poliţiei a fost întărită luni seara pentru a menţine ordinea publică înaintea anunţării verdictului, a declarat marţi ministrul de interne Araga Jnanendra.

De la sfârşitul anului trecut, problema hijabului a provocat agitaţie în statul Karnataka deoarece unele şcoli au interzis fetelor musulmane purtarea hijabului în sălile de clasă.

Interzicerea a fost impusă prima dată de autorităţile unei şcoli publice de fete din Udupi, un mic oraş din Karnataka, în care elevele musulmane au fost informate brusc că nu mai pot participa la cursuri dacă vor continua să poarte hijabul, potrivit AFP.

Elevele au decis să îşi exprime dezacordul şi să protesteze împotriva acestei măsuri.

Decretul liceului, care urmăreşte respectarea principiului secularismului, a stârnit un val de proteste de natură religioasă în întregul stat Karnataka, răspândindu-se în toată India şi nu numai.

Demonstraţii au avut loc în multe oraşe importante din India, dar şi pe teritoriul Pakistanului, majoritar musulman, unde laureata premiului Nobel Malala Yousafzai şi-a exprimat sprijinul pentru fete.

În încercarea de a atenua tensiunile, guvernul local a închis temporar toate şcolile.

Această măsură a fost luată în urma unei decizii emise de Înalta Curte din Karnataka cu privire la interzicerea temporară a purtării tuturor simbolurilor religioase la şcoală, cât timp deliberează asupra hijabului. Mulţi locuitori din Karnataka au amintit că studentele musulmane poartă hijabul în acelaşi mod în care hinduşii, adepţii sikhismului şi creştinii poartă simbolurile lor religioase specifice.

Şcolile s-au redeschis în februarie sub supraveghere strictă, iar adunările publice de mai mult de 4 persoane au fost interzise.

Mulţi musulmani indieni susţin că se simt din ce în ce mai mult atacaţi de guvernul naţionalist hindus al premierului Narendra Modi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.