Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un tribunal din Hawaii pune beţe-n roate decretului antiimigraţie emis de Donald Trump

AFP
antiimigratie, sua

Un tribunal din statul american Hawaii a decis joi că, în pofida a ceea ce prevede ordinul executiv antiimigraţie al lui Donald Trump, bunicii, nepoţii şi alţi membri ai familiilor persoanelor care locuiesc în SUA trebuie să fie autorizate să le viziteze, informează AFP şi dpa, potrivit agerpres.

Curtea Supremă americană a autorizat ca acest ordin controversat să intre parţial în vigoare la 30 iunie.

Citeşte şi: FUGA de Erdogan. 3000 de turci au cerut AZIL în Germania

Decretul interzice intrarea pe teritoriul SUA pentru cetăţenii a şase ţări musulmane (Siria, Libia, Iran, Sudan, Somalia şi Yemen), precum şi refugiaţilor din toată lumea, cu excepţia celor care pot dovedi 'o relaţie valabilă cu o persoană sau o entitate în SUA'.

Astfel, cineva care vine să viziteze un membru al 'familiei sale apropiate' va fi admis. La fel şi un student care frecventează o universitate din SUA, un salariat recrutat de o companie locală sau un profesor chemat să susţină o conferinţă în SUA.

Tribunalul din Hawaii a contestat joi ordinul tocmai în ceea ce priveşte noţiunea de 'familie apropiată'. Potrivit guvernului american, familia apropiată include doar 'părinţii (inclusiv socrii), soţii, copiii, fiul sau fiica adulţi, ginerii, nurorile şi fraţii'.

Joi, statul american Hawaii i-a cerut unui judecător federal să clarifice extinderea măsurii şi să precizeze noţiunea de 'familie apropiată'.

Citeşte şi: Rugăciunile de vineri au fost ANULATE la Ierusalim

'În Hawaii, noţiunea de 'familie apropiată' include mulţi oameni pe care guvernul federal a decis să-i excludă', notează, într-un comunicat, procurorul general al statului Hawaii, Douglas Chin.

Judecătorul Derrick Watson i-a dat dreptate, estimând că termenii de 'familie apropiată' folosiţi de Curtea Supremă nu justifică interpretarea restrictivă făcută de guvern. 'Bunul simţ dictează în mod evident că bunicii fac parte din familia apropiată. De fapt, bunicii sunt stâlpul familiei apropiate', a subliniat Watson.

Prin urmare, el a ordonat ca excluderea să nu fie aplicată 'bunicilor, nepoţilor, cumnaţilor sau cumnatelor, unchilor, mătuşilor, nepoţilor, nepoatelor şi verilor persoanelor care locuiesc în SUA'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.