Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un tribunal din Vietnam a condamnat o celebră jurnalistă disidentă la nouă ani de închisoare

Operation World
vietnam

Un tribunal din Hanoi a condamnat marţi o celebră jurnalistă disidentă vietnameză la nouă ani de închisoare pentru activităţi împotriva statului, în primul rând de propagandă, transmit AFP şi dpa.

Pham Doan Trang, în vârstă de 43 de ani, arestată în octombrie 2020 în oraşul Ho Shi Min, a compărut marţi în justiţie într-un proces de o zi a cărui desfăşurare a putut fi urmărită de jurnalişti şi diplomaţi prin videolink, în pofida deselor întreruperi ale semnalului audio.

În cursul şedinţei, Trang, care şchioapătă de când a fost rănită la picior, acum şase ani, la dispersarea de către poliţie a unei manifestaţii ecologiste, a explicat că a fost arestată de 25 de ori începând din 2015 şi a fost "terorizată" de forţele de securitate.

Potrivit judecătorului Chu Phuong Ngoc, ziarista a "avut un comportament periculos pentru societate, cu intenţia de a încălca regimul socialist" şi în consecinţă trebuie "serios pedepsită".

Pham Doan Trang, militantă pentru libertatea presei şi drepturile omului, creează de multă vreme probleme autorităţilor, abordând numeroase subiecte controversate, de la acapararea de terenuri până la violenţele poliţiei. În 2016, ea a scris despre cea mai gravă catastrofă ecologică survenită în Vietnam, o deversare de substanţe toxice care a provocat moartea a tone de peşti. În acelaşi an, a fost arestată în timp ce se ducea la o întâlnire la Hanoi cu preşedintele american de atunci, Barack Obama, care o invitase, iar în 2017 a fost din nou reţinută după o întâlnire cu o delegaţie a UE.

Jurnalista vietnameză povesteşte despre această hărţuire continuă la care a fost supusă în toţi aceşti ani în cartea "Politicile unui stat poliţienesc", potrivit Agerpres.ro.

Ming Yu Hah, directoare regională adjunctă pentru campanii a Amnesty International, a afirmat marţi că tratamentul aplicat lui Pham Doan Trang este "în mod brutal emblematic pentru reprimarea de către autorităţile vietnameze a militanţilor paşnici pentru drepturile omului". Responsabila AI a cerut eliberarea ei imediată, precum şi a tuturor militanţilor pentru drepturile omului "deţinuţi în mod injust în Vietnam".

Înainte de procesul ziaristei, organizaţia Human Rights Watch a indicat că cel puţin 146 de oameni se află în închisoare în Vietnam pentru exercitarea unor drepturi fundamentale. Alţi doi militanţi urmează să fie judecaţi săptămâna aceasta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.