Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Una dintre cele mai mari țări din lume merge pe contrasens: Autorizează vaccinul AstraZeneca și pentru persoanele de peste 65 de ani

AstraZeneca
AstraZeneca vaccin

Comitetul ştiinţific care consiliază guvernul canadian în privinţa vaccinării a extins marţi recomandarea de utilitare a serului anti-COVID-19 al AstraZeneca şi la persoanele de 65 de ani şi peste, informează AFP.

La începutul lunii martie, Comitetul consultativ naţional pentru imunizare (CCNI) recomandase limitarea administrării vaccinului de la AstraZeneca la persoanele între 18 şi 64 de ani, având în vedere numărul 'mic' de persoane peste aceste vârste care au participat la studiile clinice de faza 3.

Citește și: Când interesul de partid este mai presus de bunăstarea românilor: Coaliția de guvernare a hotărât să mai facă două posturi de șefi la TVR și Radioul Public

Într-un comunicat emis marţi, CCNI arată că a modificat această recomandare ţinând cont de trei studii recente cu privire la eficacitatea acestui vaccin 'în situaţie reală'.

'Date concludente' provenite din Marea Britanie, unde vaccinul grupului anglo-suedez a fost administrat şi unor persoane de 65 de ani şi peste, demonstrează 'inocuitatea mare şi eficacitatea reală a vaccinului de la AstraZeneca la vârstnici, în special împotriva cazurilor grave de COVID-19 şi a spitalizării', explică CCNI.

Citește și: Răspuns pentru Clotilde Armand! Institutul prezidat de Emil Constantinescu și-a făcut public raportul de activitate

Această recomandare intervine în timp ce în jur de 15 state - printre care Germania, Franţa şi Italia - au suspendat din precauţie administrarea acestui vaccin după semnalarea unor cazuri de tromboză, fără legătură dovedită până acum cu serul primit.

'În acest moment, (agenţia guvernamentală) Health Canada urmăreşte evenimentele, dar consideră că, ţinând cont de riscurile asociate COVID-19 (...), este preferabil să se continue vaccinarea cu vaccinurile disponibile în Canada, inclusiv cu vaccinul de la AstraZeneca', a declarat un responsabil al ministerului de resort, Marc Berthiaume, într-o conferinţă de presă.

Citește și: Un fost ministru al Muncii îl critică dur pe Florin Cîțu: Premierul nu poartă măști românești! Face reclamă doar la măști de import!

'Recomandarea noastră nu are legătură cu ceea ce se întâmplă în Europa', a precizat preşedinta CCNI, dr. Caroline Quach.

Loturile de vaccinuri AstraZeneca recepţionate în Canada provin de la Serum Institute din India şi sunt diferite de cele incriminate în Europa, a adăugat Marc Berthiaume.

Citește și: Deși a îndemnat la pace, Octav Bjoza a fost executat de Florin Cîțu! Motivele invocate de premier pentru demiterea fostului deținut politic

El a dat asigurări că 'vaccinul de la AstraZeneca este considerat la ora actuală, pe baza datelor disponibile, sigur, eficace şi de calitate'.

Cu toate acestea, comitetul recomandă, 'în contextul unei aprovizionări limitate cu vaccinuri', ca persoanele cu cel mai mare risc de boală gravă şi de deces să primească cu prioritate vaccinuri pe bază de ARN mesager, cum sunt cele de la Pfizer-BioNTech şi Moderna.

Citește și: Când interesul de partid este mai presus de bunăstarea românilor: Coaliția de guvernare a hotărât să mai facă două posturi de șefi la TVR și Radioul Public

Comitetul mai precizează că îşi va 'revizui recomandarea dacă va fi necesar'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.