Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Undă de șoc în UE: cel mai mare producător de cărbune renunță la curentul electric pe bază de cărbune

Pixabay
carbune pacura tren

Undă de șoc în UE: cel mai mare producător de cărbune renunță la curentul electric pe bază de cărbune

Polonia intenţionează să fixeze o dată la care va înceta să mai producă electricitate pe bază de cărbune, a declarat luni secretarul de stat din Ministerul Mediului, Urszula Zielinska, o schimbare radicală de poziţie faţă de abordarea precedentului Guvern de la Varşovia referitoare la schimbările climatice, transmite Reuters, transmite Agerpres.

Polonia este şi cel mai mare producător de cărbune din Uniunea Europeană şi totodată se bazează pe cărbune pentru aproximativ 70% din producţia de electricitate, chiar dacă în ultimii ani a făcut progrese la capitolul producţie de energie din surse eoliene şi fotovoltaice.

Alegerile generale din luna octombrie 2023 au pus capăt unei perioade de opt ani de conducere a partidului conservator Lege şi Justiţie (PiS), ducând la formarea unui guvern de coaliţie, care potrivit secretarului de stat Urszula Zielinska vrea să îşi majoreze eforturile în domeniul protejării mediului, stabilind inclusiv o dată la care ar urma să înceteze producţia de electricitate pe bază de cărbune.

"Doar dacă vom avea o dată finală vom putea face planuri şi numai cu o dată finală industria îşi poate pune la punct propriile sale planuri, la fel ca şi oamenii. Aşa că, bineînţeles, vom analiza stabilirea unei date finale", a declarat Urszula Zielinska la o întâlnire cu jurnaliştii care a avut loc la Bruxelles.

Contextul din ultimul timp din Polonia

Precedentul Guvern de la Varşovia a ajuns la un acord cu sindicatele minerilor pentru a continua mineritul de cărbune până în 2049. Însă cercetătorii avertizează că vor fi nevoie de reduceri semnificative ale emisiilor generate de pe urma arderii de cărbune, încă din acest deceniu, pentru a evita schimbări climatice severe. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a îndemnat toate ţările membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) să elimine cărbunele până în 2030.

Zielinska, care a fost numit în funcţie în luna decembrie 2023, a precizat că noul Guvern de la Varşovia revizuieşte planurile Poloniei în domeniile climei şi energiei şi a adăugat că orice modificări vor fi adoptate vor include sprijin pentru muncitorii şi industriile afectate.

"Totul este revizuit în vederea accelerării eforturilor dar şi pentru a-i asigura pe oamenii care ar putea să fie cei mai afectaţi, la fel şi industriile, pentru a ne asigura că industriile vor reuşi să facă o tranziţie lină spre noile activităţi verzi", a spus Zielinska.

Aceste comentarii reprezintă o modificare semnificativă a punctului de vedere al Poloniei, care s-a opus anumitor măsuri de mediu lansate de Uniunea Europeană. De exemplu, anul trecut, Varşovia a dat în judecată Comisia Europeană, în încercarea de a anula politicile climatice ale UE, inclusiv un embargo referitor la comercializarea de noi automobile echipate cu motoare pe combustie din 2035.

Zielinska a mai spus luni că autorităţile de la Varşovia sunt de asemenea pregătite să adopte o ţintă pentru ca UE să îşi reducă emisiile cu 90% până în 2040 şi vor milita pentru a se asigura că va fi abordat şi impactul asupra societăţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.