Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Unde ar trebui amplasate noile reactoare: Cernavodă vs Mintia - Hunedoara?

reactoare

Prim-vicepreședintele PNL Teodor Atanasiu atrage atenția că este nevoie de un studiu în care să se facă comparația cost - beneficiu în ceea ce privește amplasarea celor două noi reactoare de la Cernavodă, alternativa fiind Mintia, lângă Deva, în judeţul Hunedoara. Liderul PNL i-a cerut premierului Dacian Cioloș să realizeze acest studiu.

”În urma analizei celor semnalate de specialiștii în domeniul energiei, am depus în Senatul României o interpelare adresată premierului României, prin care îi solicit să ia în calcul efectuarea unui studiu comparat, cost-beneficiu pentru România, în ceea ce priveşte amplasarea pe teritoriul României a două noi reactoare nucleare la Cernavodă. Analiza preliminară arată faptul că viitoarele capacități energetice nucleare ar putea avea un randament mai bun dacă ar fi amplasate la Mintia, lângă Deva, în județul Hunedoara”, a declarat Teodor Atanasiu.

Prim-vicepreședintele PNL anunță că în urma unor discuții cu specialiști din energie s-a ajuns la concluzia că varianta Hunedoara are mai multe beneficii, care ar rezolva o parte din problemele care se vor ivi după intrarea în insolvență a Complexului Energetic Hunedoara.

”După intrarea în insolvenţă şi după avansarea ipotezei de încetare a activităţii, Transilvania şi Banatul ar putea rămâne fără o sursă de producţie de mare capacitate care să funcţioneze în bandă. În această situație, cea mai mare parte din energie trebuie transportată de la sute de kilometri, iar în condiţiile sporirii capacităţilor de interconectare pe graniţa de vest, în scurt timp există posibilitatea alimentării pe anumite intervale orare a acestei vaste zone cu energie electrică din import, afectând negativ încărcarea optimă a capacităţilor de producţie româneşti şi implicit costul de producţie al acestora”, mai explică liderul liberal.

Teodor Atanasiu prezintă și o serie de concluzii ale unei analize comparate în ceea ce privește decizia Cernavodă sau Mintia:

  1. Ambele amplasamente îndeplinesc condiţiile privind placa tectonică.
  2. La Cernavodă, pentru evacuarea energiei produse în două noi grupuri nucleare, peste 1400MWh, e nevoie de o nouă linie de transport de înaltă tensiune care implică un cost de 800 milioane - 1 miliard euro. La Mintia această facilitate există şi urmează să fie subutilizată.
  3. La Cernavodă șenalul Dunării trebuie adâncit pe o lungime de zeci de kilometri pentru a asigura apa de răcire necesară pentru noile grupuri. Lucrările sunt evaluate la aproximativ 1 miliard euro. La Mintia există aceste facilităţi pe Mureş şi au asigurat apa de răcire pentru 2500 MWh.
  4. La Cernavodă trebuie adusă forţă de muncă din ţară (aproximativ 8000 de locuri de muncă) pe perioada lucrărilor. La Mintia există din plin şi bine calificată această forţă de muncă.
  5. Din punct de vedere al costurilor ulterioare, una e să transporţi energia electrică 700-800 de kilometri până la locul de consum din Transilvania sau Banat şi alta e să transporţi energia 100-200 de kilometri, ca în cazul în care amplasamentul ar fi la Mintia.
  6. Amplasarea unităților de producție în zona Mintia ar da sens şi proiectului centralei de acumulare prin pompaj de la Tarniţa.

”Nu în ultimul rând, i-am solicitat premierului ca asumarea acestei decizii să se facă în baza unei analize serioase mai ales în contextul în care, pentru fiecare MWh produs, Guvernul ar urmabsă acorde o subvenţie de 35 euro, ca diferenţa între preţul de cost de 75 euro/MWh şi preţul pieţei de aproximativ 40 euro/MWh, ceea ce înseamnă peste 400 milioane euro în fiecare an”, a mai spus Teodor Atanasiu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.