Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Unele state europene trebuie să contribuie mai mult la bugetul comunitar - Oettinger

Unele ţări membre ale Uniunii Europene vor trebui să contribuie mai mult la bugetul comunitar după ieşirea Marii Britanii, a atras atenţia comisarul european pentru buget, Günther Oettinger, într-un interviu apărut marţi în presa germană, potrivit AFP, transmite agerpres.

"Nu cred că statele care sunt contributoare nete sunt pregătite să îşi asume în totalitate contribuţia Marii Britanii", a declarat Günther Oettinger într-un interviu pentru cotidianul economic german Handelsblatt.

Ruşii ţin cu dinţii de Crimeea şi BARICADEAZĂ întregul bazin al Mării Negre

Însă "Polonia şi alte state beneficiare nete nu vor accepta nici ele ca ajutoarele pentru regiunile structural mai slab dezvoltate să fie reduse cu nouă miliarde de euro pe an. Trebuie să găsim calea cea mai bună", a subliniat el.

Marea Britanie este una dintre principalele ţări care sunt contributoare nete la bugetul european, alături de Germania şi Franţa, ceea ce înseamnă că aceste state contribuie cu mai mulţi bani decât primesc de la UE.

Conform unui studiu recent al Institutului Jacques Delors, ieşirea Marii Britanii din UE va constitui 'un şoc' pentru bugetul UE, atrăgând un deficit de circa 10 miliarde de euro pe an şi lăsând o 'povară grea' pe umerii celorlalte 27 de state membre.

Acestea vor trebui să reacţioneze "prin majorarea contribuţiilor naţionale, prin reducerea cheltuielilor sau printr-o combinaţie de două opţiuni", estimează acest think tank european.

Franţa INSISTĂ pentru necesitatea unui stat palestinian

În privinţa politicii agricole a UE, "trebuie să vorbim de o realiniere şi de reduceri pentru anumite programe, deoarece ne aşteaptă noi provocări", a precizat Oettinger, vorbind despre cheltuielile prevăzute pentru a face faţă crizei migraţiei.

Comisarul german lucrează în prezent la un proiect de buget pentru viitoarea perioadă bugetară de o durată de şapte ani, prevăzută să înceapă în 2021. El sugerează ca aceasta să înceapă mai repede, din 2020, şi să fie redusă la cinci ani.

"Contribuţiile Marii Britanii la bugetul UE nu se vor încheia brusc odată cu ieşirea" din blocul comunitar, a afirmat el.

"Britanicii vor trebui să contribuie financiar la toate proiectele UE decise împreună cu ei", a adăugat el, considerând "logică începerea unei noi perioade financiare fără participare britanică în 2026".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.