Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ungaria a devenit o uzină de asamblare, inginerii ungari migrează mai degrabă în România (presa maghiară)

Global Times
fabrica de baterii

Chiar dacă problemele educației s-ar rezolva peste noapte ar fi nevoie de 8-10 ani până când mai mulți ingineri ar putea exersa această meserie. Dar problema este că nu sunt destui profesori care să fie dispuși să predea discipline reale în condițiile actuale.

În Ungaria este un deficit grav de ingineri, specialiștii migrează în România, în timp ce țara a devenit un atelier de asamblare, a declarat președintele Asociaţiei Împreună pentru Inginerii Viitorului (Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség, EJMSZ) într-un interviu acordat portalului ungar Napi.hu. László Ábrahám a atras atenţia asupra faptului că ar trebui dublat numărul studenților care se înscriu la cursurile de inginerie, deoarece dacă nu vor fi destui de ingineri în Ungaria, atunci "vom rămâne doar o uzină de asamblare". Chiar dacă azi s-a pune ordine în învăţământ peste noapte, ar mai dura 8-10 ani pentru ca mai mulți ingineri să absolve studiile superioare și să intre pe piața internă a muncii, a fost de părere László Ábrahám, relatează Nepszava citat de Rador.

Potrivit specialistului, în acest sens un exemplu foarte bun este Finlanda, unde instituţiile de învăţământ sunt foarte bine dotate şi unde pun mare accent pe predarea materiilor reale. În schimb, Ungaria merge într-o direcţie greşită, cade în capcana țărilor dezvoltate mediu. Referitor la fabricile de acumulatoare, care cresc ca ciupercile, a spus că este o problemă importantă că firmele din Ungaria caută muncitori calificaţi, în timp ce toate cunoștințele din industria auto provin de la birourile de dezvoltare.

De aceea - potrivit lui László Ábrahám -, reforma ar trebui să înceapă de la bază - cu educația timpurie a copilului - și ar trebui restabilit rangul profesiei de inginer. De exemplu, EJMSZ a lansat anul acesta o serie de programe, în care munca de inginerie este prezentată preșcolarilor în formă de joacă pentru a trezi interesul celor mici față de subiect.

László Ábrahám a subliniat că din cauza ratei natalității în scădere vor fi din ce în ce mai puțini tineri ingineri. O altă problemă ridicată de specialist este aceea că, din anumite motive, femeile sunt de obicei reticiente în a alege cariera de inginer, chiar dacă sunt cel puțin la fel de pricepute, perseverente şi precise ca bărbații.

László Ábrahám a evidenţiat în mod special lipsa profesorilor: nu există destui profesori de matematică, fizică și științe, ceea ce are ca rezultat o scădere a interesului elevilor pentru disciplinele în sine. Din acest motiv, EJMSZ a lansat mai multe proiecte în domeniul creației, educației bazate pe experiență fizică, matematică și chimie pentru școli, prin care sunt recompensate bunele practici și, de asemenea, sprijină profesorii care trezesc interesul tinerilor pentru discipline reale.

Potrivit specialistului, nici studiile inginerești universitare nu sunt corespunzătoare, deoarece învățământul dual a avut drept rezultat doar strângerea celor mai buni studenţi din respectivul an universitar - aproximativ 5 la sută - în timp ce restul nu au intrat în companii multinaționale. Și, deși salariile de ingineri în Ungaria sunt printre cele mai bune zece salarii pe baza comparațiilor între profesii, salariile încă nu sunt suficiente: nu doar în Europa de Vest se poate câştiga de 3-5 ori un salariu mai mare decât în Ungaria, dar în zilele noastre până şi un inginer român aduce acasă mai mult decât un inginer ungar. Ceea ce a avut dret rezultat că, în timp ce anterior inginerii veneau din România pentru a lucra în Ungaria, astăzi tendința s-a inversat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.