Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ungaria anunţă că sistemul de cote obligatorii este evident nepotrivit

ungaria ue steag

Actualul sistem de cote de imigranţi al Uniunii Europene este "evident nepotrivit" pentru a face faţă crizei migraţiei, a declarat reprezentantul Ungariei în faţa Curţii Europene de Justiţie (CJUE), unde a început miercuri procesul intentat de Ungaria şi Slovacia împotriva acestui sistem, relatează MTI.

Miklos Zoltan Feher, director în Ministerul ungar de Interne, a subliniat că ţara sa recunoaşte şi respectă pe deplin solidaritatea ca stând la baza rezolvării crizei migraţiei, dar nu poate accepta sistemul de cote obligatorii, pe care îl consideră inadecvat, o dovadă fiind faptul că în ultimele 18 luni au fost redistribuiţi doar 18.000 de refugiaţi. "Multitudinea de argumente" existente împotriva acestui mecanism constituie în sine o dovadă a precarităţii sale, a afirmat oficialul ungar, evocând numeroase chestiuni legate atât de procedură, cât şi de substanţă.

În ce-l priveşte, reprezentantul UE a insistat că este "inacceptabil" că Ungaria aspiră la un statut special în legătură cu schema de redistribuire a refugiaţilor, acuzând-o că a încercat să evite poziţionarea în "prima linie" şi îndeplinirea obligaţiilor ce i-au revenit după adoptarea sistemului de cote. El a mai afirmat că încercarea de a rezolva criza fără precedent din 2015 printr-un sistem de cote obligatorii a dus la îmbunătăţirea situaţiei, chiar dacă unele state membre ale UE au refuzat în mod expres să accepte refugiaţi, conform Agerpres.

Ungaria şi Slovacia au apelat la CJUE în decembrie 2015, după ce în septembrie miniştrii de interne au votat în favoarea implementării unui sistem de cote obligatorii pentru a redistribui 120.000 de refugiaţi între statele membre ale Uniunii, în urma valului de imigranţi ilegali sosiţi în acel an. Sistemul a fost adoptat cu o majoritate calificată, dar Republica Cehă, Slovacia, România şi Ungaria au votat împotrivă, iar Danemarca s-a abţinut.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.