Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ungaria aplică o LOVITURĂ TERIBILĂ României: Budapesta ne-a retras sprijinul

breaking news stiripesurse.ro

Autorităţile ungare au anunţat miercuri că au suspendat sprijinul acordat României la aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), Ministerul român al Afacerilor Externe precizând că reacţia statului vecin "contravine mesajelor de deschidere recente".

Mai mult, MAE apreciază că asocierea sprijinului cu evenimente recente este "complet inadecvată, inamicală şi contraproductivă", iar o abordare condiţională este respinsă de statul român.

Citește și: BNR a sancționat două bănci! Una este foarte cunoscută! Cu ce au greșit băncile

"În ceea ce priveşte conexarea situaţiei Liceului Romano-Catolic de la Târgu Mureş de alte subiecte, precum sprijinul acordat aderării României la OCDE, aceasta este complet inadecvată, inamicală şi contraproductivă", arată MAE.

Potrivit sursei citate, România îndeplineşte criteriile pentru aderarea la această organizaţie, fapt recunoscut de parteneri, inclusiv de Ungaria, care a exprimat recent intenţia de a susţine candidatura ţării noastre.

Citește și: De necrezut! Instituția publică din România care nu dorește să admită că e publică

În acelaşi timp, subliniază MAE, România respinge orice fel de abordare condiţională în relaţia bilaterală.

"Autorităţile române apreciază că această reacţie a părţii ungare contravine mesajelor de deschidere şi cooperare care au marcat recentele contacte bilaterale şi îşi exprimă speranţa în dezvoltarea relaţiilor dintre cele două state în spiritul unei relaţii de parteneriat strategic real şi pe baza respectului reciproc", punctează Ministerul de Externe.

Citește și: Este mult? Cât a costat-o pe revista Closer pozele topless cu Kate Middleton

OCDE este implicată într-un proces de reflecţie strategică cu privire la viitorul său, inclusiv procesul de extindere. Pe de altă parte, ţara noastră s-a profilat ca un candidat nu doar eligibil, dar şi credibil pentru aderarea la această organizaţie. Potrivit evaluării OCDE, România a făcut progrese constante în procesul de asimilare a instrumentelor organizaţiei, plus aderarea la peste 30 de instrumente legale şi recomandări. Un exemplu în acest sens este recenta aderare a României la Agenţia pentru Energie Nucleară, care confirmă întărirea parteneriatului dintre OCDE şi România.

Miercuri, ambasadorul României la Budapesta, Marius-Gabriel Lazurca, a fost convocat de MAE ungar în urma suspendării activităţii Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, informează agenţia MTI.

Citește și: Toți utilizatorii români de Facebook și WhatsApp sunt vizați! Nu trebuie să deschideți acest mesaj

Agenţia maghiară de presă menţionează că secretarul de stat Levente Magyar a transmis surprinderea guvernului ungar faţă de situaţia în care se află respectivul liceu şi a spus într-o conferinţă de presă că acţiunea autorităţilor române echivalează cu "un atac împotriva Bisericii Catolice, a minorităţii ungare, copiilor, familiilor şi procesului de restituire în România".

De asemenea, guvernul ungar şi-a suspendat sprijinul faţă de aspiraţiile României de a se alătura unor organizaţii internaţionale, cum ar fi OCDE, a adăugat secretarul de stat maghiar citat de MTI.

Citește și: EXCLUSIV! Absolut halucinant: ce afacere ar avea Erbașu cu Biserica Ortodoxă .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.