Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ungaria avertizează Europa fix din inima Transilvaniei: 'Nu ne putem relaxa. Aici avem rezultate!'

transilvania

Ungaria avertizează Europa fix din inima Transilvaniei: 'Nu ne putem relaxa. Aici avem rezultate!'

Politicile naţionale sunt de neconceput fără copii şi tineri, motiv pentru care Guvernul maghiar face eforturi pentru îmbunătăţirea indicatorilor demografici, a declarat secretarul maghiar de stat responsabil cu politicile naţionale, Árpád János Potápi, sâmbătă, la Topliţa.

Oficialul ungar a participat la Topliţa (Harghita) la cea de-a 16-a ediţie a Zilei Memoriale Dr. Urmánczy Nándor, ocazie cu care i-a fost conferit Premiul Urmánczy Nándor.

În discursul pe care l-a susţinut, politicianul a subliniat că Guvernul Ungariei şi Secretariatul de Stat pentru Politicile Naţionale depun eforturi pentru cei care au rămas în locurile natale, iar în urma muncii din ultimii 12 ani, indicatorii demografici au fost mult îmbunătăţiţi. “Am obţinut succese şi aici, în Transilvania, însă nu am isprăvit, deci nu ne putem relaxa încă”, a spus secretarul de stat, citat de presa maghiară.

Numărul maghiarilor să crească

Árpád János Potápi a subliniat că se depun eforturi ca să crească numărul celor care au rămas pe pământul natal. Politicianul a amintit că aceste lucruri au fost discutate şi la Summitul Demografic de la Budapesta, şi a adăugat că nu este o consolare faptul că situaţia demografică reprezintă o problemă în întreaga lume occidentală. În acest răstimp, în Africa se nasc mulţi copii, ceea ce în urmă cu o sută de ani era tipic şi pentru familiile secuieşti, a subliniat secretarul de stat. „Emigrarea a fost tipică şi acum o sută de ani, doar că atunci plecau trei din zece copii”, a explicat Potápi. Fenomenul nu poate fi eliminat, aşadar trebuie să învăţăm să trăim cu el, şi să schimbăm situaţia în aşa fel încât în ciuda emigrării, numărul maghiarilor să crească, a afirmat oficialul.

Aceasta este o sarcină foarte dificilă, a spus Potápi, adăugând că indicatorii demografici s-au îmbunătăţit foarte mult în ultimii 12 ani, însă un succes răsunător se mai lasă aşteptat. “Munca actuală nu are niciun rost dacă nu putem obţine acest succes în viitorul apropiat, şi nu într-un viitor îndepărtat”, a spus secretarul de stat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.