Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ungaria cere reintroducerea taxelor pentru cerealele ucrainene și restricţii cantitative: controale aspre anunțate de Budapesta

Agerpres.ro
cereale grau

Guvernul ungar va lua măsuri suplimentare şi va introduce controale mai stricte la importurile de cereale din Ucraina 'pentru a se asigura că acestea ajung la destinaţia lor iniţială', a declarat sâmbătă ministrul agriculturii, Istvan Nagy, potrivit MTI, relatează Agerpres.

El a afirmat că cerealele şi seminţe oleaginoase importate în mari cantităţi le cauzează probleme producătorilor ungari.

Ucraina, care beneficiază de scutire de taxe, a început să exporte de asemenea mari cantităţi de carne de pui, ouă şi miere pe pieţele europene, ceea ce 'elimină produsele ungare de pe pieţele lor tradiţionale şi reduce preţurile la porţile fermelor sub costurile de producţie', a spus ministrul Nagy. Ungaria, Polonia, Slovacia, România şi Bulgaria au solicitat Comisiei Europene măsuri pentru a gestiona această situaţie 'intolerabilă', a adăugat el. Fermierii au nevoie de un mediu stabil şi predictibil astfel încât 'să poată continua să producă în aceleaşi condiţii ca şi omologii lor europeni', a subliniat ministrul ungar.

Nagy a propus ca sistemul electronic de control al tranzitului din vămi EKEAR să fie extins şi la cereale şi seminţe oleaginoase pentru a avea o estimare mai precisă a cantităţilor importate. Sistemul ar permite de asemenea impunerea de sancţiuni la importurile nedeclarate.

Reintroducerea taxelor

Întrucât Comisia Europeană a refuzat să reintroducă taxe la produsele agricole ucrainene în general, guvernul ungar va propune o reintroducere temporară a taxelor şi restricţii cantitative la importurile pe calea ferată sau rutieră de cereale şi seminţe oleaginoase ucrainene, a declarat Nagy.

Ungaria va intensifica totodată controalele la importuri, acordând o atenţie specială obiectivului ca 'transporturile declarate ca tranzit să părăsească în mod real Ungaria', a mai afirmat ministrul agriculturii.

Ministrul Daea nu mai vrea cereale din Ucraina: Trebuie să se ducă pe culoarul de transport şi să nu rămână în România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.