Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ungaria îl SFIDEAZĂ pe Donald Trump: Înțelegere URIAȘĂ pe 3 ani cu Rusia

Viktor Orban

Ungaria a semnat miercuri un acord cu compania rusă Gazprom în baza căruia până la finele lui 2019 ar urma să fie conectată la gazoductul TurkStream. Acordul survine chiar înaintea vizitei preşedintelui SUA, Donald Trump, în Polonia, unde acesta este de aşteptat să promoveze exporturile americane de gaz lichefiat, relatează Reuters.

Acordul "va îmbunătăţi în mare măsură securitatea energetică a Ungariei, aşa încât este în interesul nostru strategic ca această cooperare să facă primii paşi", a declarat pentru agenţia ungară de presă MTI ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, scrie agerpres.ro.

Citește și: Solicitare de urgență a lui Mihai Tudose! Pe cine a chemat la RAPORT

Livrările de gaz natural în Europa de Est sunt un important domeniu în care se află în competiţie "puterea dominantă" în materie, Rusia, şi Statele Unite, care vor să exporte în regiune gaz natural lichefiat (GNL) prin terminale onshore. Se aşteaptă ca preşedintele Trump să pledeze pentru dezvoltarea livrărilor de GNL american, ca instrument politic în întâlnirile pe care le va avea joi în Polonia cu lideri din mai multe ţări, inclusiv Ungaria, dependente de Rusia pentru necesarul de energie.

Ministrul de externe ungar, aflat la Moscova, a declarat telefonic pentru MTI că a convenit cu directorul Gazprom, Aleksei Miller, ca ţara sa să se alăture TurkStream printr-o conexiune care i-ar permite Ungariei să importe 8 miliarde de metri cubi de gaz anual, ceea ce înseamnă aproape consumul total al acestei ţări. Ungaria, care în prezent se bazează aproape în exclusivitate pe importuri de gaz din Rusia via Ucraina, încearcă de mai mulţi ani să-şi diversifice importurile atât din punct de vedere geografic, cât şi ca furnizori.

Citește și: Mișcare interesantă! Ce bancă din România, înființată în anii ’90, se VINDE

Întrebat de Reuters cum s-ar îmbina potenţialul de GNL american şi gazul rus în planurile energetice ale Ungariei, un purtător de cuvânt al MAE de la Budapesta a refuzat să comenteze pentru moment. Zilele trecute, ambasadorul ungar la Washington a declarat în cadrul unui forum de afaceri desfăşurat la Budapesta că ar fi favorabil şi importurilor de GNL american.

Construirea unei conexiuni sudice la gazoductele ruseşti este în planuri de multă vreme, proiectul anterior în acest sens cunoscut ca South Stream fiind anulat de Rusia în 2014, pe fondul conflictului din Ucraina şi al sancţiunilor impuse de Uniunea Europeană.

Citește și: Transformare pe piața de retail! Ce va face un GIGANT din ultimele șase magazine ale unui lanț celebru

În ce o priveşte, UE susţine că doreşte separarea proprietarului conductei de cel al gazului, dar potrivit analiştilor Bruxellesul urmăreşte totodată să împiedice Rusia să aducă gaz în Europa ocolind Ucraina, ceea ce i-ar limita şi semnificaţia geopolitică.

În fine, nu au fost construiţi deocamdată nici interconectori internaţionali între Ungaria şi posibilii săi parteneri comerciali România şi Croaţia, ministrul ungar de externe afirmând că nu este de aşteptat ca Zagrebul să finalizeze prea curând construirea de mult planificată a unui terminal pentru import de GNL pe insula Krk din Marea Adriatică, prin care SUA ar putea livra gaz Ungariei.

Citește și: Pe banii noștri! Diva sexy salariu uriaș la ASF – vezi detalii care te vor enerva la culme

Peter Szijjarto a mai notat că Bulgaria şi Serbia au semnat deja acorduri cu Gazprom ce prevăd reglementarea până la sfârşitul lui 2017 a aspectelor legate de finanţare şi a autorizaţiilor necesare până la finele lui 2018, astfel ca până la sfârşitul lui 2019 Ungaria să poată avea acces la gaz.

"Este şi o serioasă oportunitate de afaceri pentru Ungaria, întrucât, cu toată ipocrizia de comunicare, nevoia Europei de gaz rusesc creşte într-un ritm extraordinar", a menţionat ministrul ungar de externe.

Citește și: Schimbare de proporții la „Vocea României”! Cine a fost ÎNLOCUIT .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.