Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ungaria în fața unui vot crucial în Parlamentul European. Totul se decide marți

FOX NEWS
Viktor Orban

În REVISTA PRESEI de astăzi, stiripesurse.ro vă propune o analiză, din cotidianul Adevărul, pe tema „Raportului Sargentini“ care vizează în mod direct Ungaria și care urmează să fie votat, marți, în Parlamentului European.

Adevarul:

După Polonia, pentru care Parlamentul European a solicitat deja invocarea Articolului 7, adică retragerea dreptului de vot pentru încălcarea valorilor statului de drept, este posibil să vedem că, marţi, o cerere similară va fi formulată privind Ungaria.
Asta, în cazul în care va fi votat „Raportul Sargentini“ (după numele raportorului, olandeza Judith Sargentini din Grupul parlamentar al Verzilor), un text extrem de dur şi foarte larg argumentat.
Atmosfera nu este favorabilă Budapestei deoarece se aude că mai mulţi dintre europarlamentarii PPE au ezitări în a-l susţine în continuare necondiţionat pe Viktor Orban şi asta l-a făcut pe Sargentini să lanseze chiar chemarea ca „nehotărâţii“ din PPE să se abţină de la vot.
Dar neaşteptată este poziţia lui Jean Claude Juncker, Preşedintele Comisiei Europene care, luni 6 septembrie, atunci când a ajuns în PE, întrebat fiind de jurnaliştii italieni dacă apartenenţa FIDESZ la PPE nu reprezintă o problemă a răspuns: „Da, pentru mine constituie o problemă... Frans (Timmermans) ştie acest lucru“. Este posibil să fie un semnal mai larg deoarece, chiar dacă nu va fi invocat art. 7, familiile politice europene să fie de acord cu demararea excluderii unui partid membru, ceea ce nu necesită procedurile complicate prevăzute în Tratate. Mare lovitură în perspectivă.
Juncker venea să participe la o întrunire a preşedinţilor grupurilor politice din PE, ocazie cu care s-a decis că Primul Ministru Viktor Orban va putea lua cuvântul, pentru o durată de 7 minute, la înainte de începerea dezbaterilor (oar 15.00 la Strasbourg) asupra Raportului care, pentru a fi acceptat, trebuie să fie votat de cel puţin 2/3 din europarlamentari. Foarte interesant cum vor vota cei din PPE, mai ales că, în trecut, li s-a reproşat de foarte multe ori de a favoriza sau de a „acoperi“ Ungaria, lăsându-l astfel pe Orban să continue nestingherit un drum legislativ care este considerat, în multe domenii, ca fiind contrar demersului european. Drept care, preşedintele grupului PPE, europarlamentarul german Manfred Weber care candidează pentru preşedenţia Comisiei, a ţinut să precizeze că „nu va exista un tratament preferenţial în niciunul dintre cazurile privind valorile fundamentale ale UE“ . (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Liviu Voinea, viceguvernator al BNR, spune că din punct de vedere al eventualelor contagiuni externe, România este mnai bine echipată decât în 2008.
Dar asta nu înseamnă că este mai bine pregătită pentru noile crize.
Din punct de vedere intern, a ceea ce se întâmplă îân România, suntem poate mai prost echipaţi şi pregătiţi decât în 2008.
Dacă ne uităm la ce se întâmplă în ţară pe scena politică şi ce vindem Europei şi lumii, Băsescu şi Tăriceanu păreau extrem de responsabili în 2008.
Cei care conduc România în acest moment - Iohannis şi Dragnea şi cei din jurul lor, parcă vor să arunce cu tot dinadinsul ţara în aer. După noi potopul.
Ironic este că guvernarea PSD este susţinută de Tăriceanu, echipa guvernamentală care conducea România şi în 2008. Atunci Tăriceanu era premier şi rezista în Parlament şi la Palatul Victoria în războiul cu Băsescu, cu voturile PSD.
Actuala majoritate politică parlamentară şi-a făcut ca duşmani strada, multinaţionalele, corporatiştii, băncile, să nu-l uităm pe Soros (deşi este aproape de finalul carierei, Soros este în continuare duşmanul public al lui Dragnea şi al PSD), Comisia Europeană, Bruxellesul, Occidentul. Numai Trump este bun, aici existând un consens între Iohannis şi Dragnea.
Liderii politici ai României şi cei care fac cu schimbul în fiecare seară la televizor vor să arate cu tot dinadinsul celor care au rămas în ţară în ultimii zece ani şi nu au plecat la muncă în afară că sunt nişte fraieri şi că vor fi pârliţi încă o dată cnd va veni criza. (Mai multe detalii AICI)

RFI:

Între 12 şi 14 septembrie va avea loc la San Francisco un summit pe tema încălzirii globale şi a schimbărilor climaterice. O reuniune internaţională pusă din nou sub semnul urgenţei absolute.  Numeroase marşuri pentru climă, iniţiative ale militanţilor ecologici şi apeluri ale oamenilor de ştiinţă prefaţează discuţiile din California, în speranţa că responsabilii politici se vor mobiliza şi ei pentru salvarea unei planete din ce în ce mai bolnavă. În Franţa, 700 de oameni de ştiinţă au semnat un SOS comun legat de dezastrul ecologic, mesaj publicat week-end-ul trecut în cotidianul Libération.
Mesajul este adresat guvernului francez, parlamentarilor, eurodeputaţilor şi de fapt întregii lumi. Ne aflăm într-o logică de urgenţă absolută, spun aceşti specialişti, iar măsurile pentru protejarea biodiversităţii şi limitarea încălzirii globale trebuie să aibă prioritate faţă de toate celelalte programe. Implicit, interesul general trebuie să aibă şi el prioritate faţă de constelaţia de grupuri de presiune, aşa-numitele lobby, care servesc interese imediate, meschine, egoiste, iresponsabile.
Ceea ce rezultă din numeroase studii este efectiv exasperant. Risipa a devenit un flagel al civilizaţiei umane, dacă poate fi numită civilizaţie ceea ce a creat omul pe Pămînt. 60 la sută din consumul mondial de energie este de fapt pierdere pură datorită aparatelor pe care nu le închidem, a ambuteiajelor de pe autorute, a locuinţelor prost izolate, a pierderilor din producţia şi transportul de electricitate. Pe lista măsurilor propuse de cei 700 de specialişti figurează la punctul unu reducerea masivă a producţiei de energie rezultată din cărbune şi hidrocarburi. Dacă vrem să limităm la numai 2 grade creşterea încălzirii atmosferei în viitor, trebuie să renunţăm la extracţia unei treimi din cantitatea de petrol, să reducem cu 50 la sută extracţia de gaz şi cu 80 la sută extracţia de cărbune.
Agricultura industrială a devenit o altă calamitate. Pe de o parte datorită marii cantităţi de gaze cu efect de seră emisă în atmosferă, între 10 şi 12 la sută din totalul particulelor care ne otrăvesc aerul. Pe de altă parte datorită toxinelor care trec în alimente în urma utilizării îngrăşămintelor chimice. Cum este posibil ca industria alimentară să reprezinte un pericol pentru sănătatea publică? Iată o altă enigmă dezolantă societăţii de consum de care omul este atît de mîndru. (Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.