Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Experimentul maghiar nu a funcționat - Ungaria a renunțat la plafonarea prețului la carburanți din cauza penuriei de motorină/ Excepțiile rămase

playtech
Mol benzinarie

Guvernul de la Budapesta anunța, în noiembrie, anul trecut, că prețurile la combustibili nu pot depăși 480 forinți (1,25 dolari) pe litru. Prețul plafonat este de circa 6,3 lei per litru de motorină, iar prețul normal este de 738 forinți per litrul de motorină, adică 9 lei.

Confruntându-se cu o creștere a prețurilor, guvernul lui Orban a impus în februarie restricții ale prețurilor alimentelor de bază, extinzând plafoanele deja instituite pentru prețul energiei, al combustibilului și al împrumuturilor ipotecare.

“Plafonarea prețurilor a funcționat, prin urmare o prelungim pentru încă trei luni”, a declarat Orban.

Măsura guvernului Viktor Orban a fost considerată una nesustenabilă economic de către specialiști. Plafonarea prețurilor la combustibili era o decizie ce putea fi încadrată în sfera populismului economic. În prezent, Ungaria a ajuns în punctul în care se confruntă cu penurie a combustibililor.

Ungaria a renunțat la plafonarea prețurilor combustibililor în urma avertismentelor dure primite de la grupul MOL. Vineri, șeful companiei MOL, cea mai mare companie petrolieră din Ungaria, a avertizat guvernul într-o ieșire publică despre iminenta penurie de motorină din țară din cauza refuzului furnizorilor de a mai vinde combustibil în această țară.

De procesarea petrolului în Ungaria se ocupă în special colosul MOL. MOL folosește pentru rafinare petrol rusesc. Reprezentanții companiei s-au plâns că au nevoie de investiții semnificative și de timp pentru schimbarea tehnologiei. O analiză a Portfolio a găsit că grupul își poate continua operațiunile şi fără petrol rusesc. Dar la capacitatea de producție ar fi mult redusă.  Întârzierile ar fi mari și pierderile greu reparabile, ceea ce ar avea ca rezultat o penurie de carburant.

Ungaria a ajuns în punctul în care populismul economic a fost înfrânt de legile economiei

Guvernul Ungariei a decis sâmbătă să renunțe la plafonarea prețului la carburanți pentru companii. Sunt exceptate exceptate taximetrele și mașinile agricole. De asemenea, plafonarea prețului la carburanți mai este acum valabilă doar pentru persoanele fizice care dețin un autoturism.

„Este important de precizat că guvernul poate menține prețurile carburanților plafonate la 480 de forinți pe litru pentru consumatorii cu amănuntul”. Declarația îi aparține lui Gergely Gulyas șeful de cabinet al premierului Viktor Orban.

Noile reguli au intrat în vigoare sâmbătă la prânz. În urmă cu câteva săptămâni, directorul general al companiei ungare de petrol și gaze MOL, Zsolt Hernadi, atenționa într-un interviu că plafonarea prețurilor la carburanți în Ungaria ar trebui să fie eliminată, deoarece va duce „mai devreme sau mai târziu” la penurie. Decizia guvernului de renunțare la plafonarea prețurilor este o confirmare a declarațiilor lui Zsolt Hernadi.

Zsolt Hernadi a avertizat că renunțarea treptată la prețurile plafonate este necesară pentru a asigura siguranța pe termen lung a aprovizionării cu carburanți. În prezent, grupul MOL nu mai poate continua aplicarea deciziilor guvernului privind plafonarea.

În luna martie MOL a anunțat că a ajuns să vândă în pierdere fiecare litru de la pompă. Motivul? Plafonarea prețurilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.