Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ungaria și Slovacia fac jocul Rusiei: se opun Comisiei Europene și dau o lovitură grea Ucrainei

viktor orban robert fico

Comisia propune să folosească 90% din dobânda din activele înghețate rusești pentru a sprijini Ucraina. Țările neutre sunt reticente; Ungaria și Slovacia, ostile.

După luni de discuții, Comisia și-a publicat propunerea de a profita de dobânzile provenite din activele rusești înghețate în urma agresiunii lui Putin din Ucraina. O propunere care vine în ajunul summitului european al Celor 27 de la Bruxelles, din această joi, 21 martie, care va fi prilejul primelor discuții la nivelul șefilor de stat și de guvern. Decizia trebuie luată în unanimitate. Ceea ce sugerează unele dificultăți.

Bani pentru război, nu pentru reconstrucție

Nu mai este vorba de rezervarea acestor fonduri pentru reconstrucția Ucrainei (al cărei orizont se îndepărtează), ci de alocarea acestor sume pentru urgențe de război, și deci pentru armament. Dobânda produsă de activele înghețate ar finanța 90% din "European Peace Facility (EPF)", fond care le permite statelor să obțină rambursări parțiale pentru armele pe care le livrează Ucrainei.

Pe scurt, profiturile din activele înghețate ar urma să fie destinate finanțării războiului. Destinația militară creează însă o problemă. Statele neutre – Irlanda, Austria, Malta – și-au exprimat reticența. Neutralitatea în dreptul internațional presupune să nu se înarmeze țările beligerante. Acesta este motivul pentru care, de la începutul conflictului, aceste trei țări au oferit Ucrainei asistență neletală (căști, infirmerie etc.).

Ungaria și Slovacia se opun

Al doilea front de protest: cele două țări, Ungaria și Slovacia, care consideră că o continuare a războiului nu oferă soluții Ucrainei și că Europa ar trebui să lucreze la restabilirea dialogului în vederea unei reglementări pașnice. Ungurul Viktor Orban și omologul său Robert Fico vor avea fără îndoială ocazia să-și exprime punctul de vedere în faţa celorlalți lideri europeni.

În propunerea Comisiei, dobânzile captate pentru EPF privesc doar depozitarii centrali de valori mobiliare cu un milion de euro de active rusești înghețate. De fapt, acest domeniu se referă la o singură companie, Euroclear, cu sediul la Bruxelles, care deține 191 de miliarde de euro de active rusești înghețate. Confiscarea nu va fi retroactivă și va viza doar dobânda generată din 15 februarie 2024. Pentru anul în curs, estimarea sumei de încasat făcută de serviciile Comisiei se ridică la peste 2,5 miliarde de euro, poate 3 miliarde de euro. Dacă Consiliul va reuși să ajungă rapid la un acord, activele rusești ar putea alimenta efortul de război în valoare de un miliard de euro din iulie.

Transferul de sume ar urma să aibă loc de două ori pe an. Euroclear ar contribui cu 97% din dobânda generată de activele rusești. Restul de 3% este lăsat în sarcina Euroclear pentru comisioane de administrare. Cu toate acestea, Euroclear ar putea păstra 10%, cu titlu provizoriu, pentru a acoperi eventualele costuri judiciare. Aceasta nu este o ipoteză greşită, având în vedere că Euroclear a fost condamnat în peste 100 de procese în Rusia și litigiile sunt în desfășurare... Dacă această rezervă nu este folosită, va fi plătită ulterior EPF.

Sursa: Revista Presei Rador Radio România

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.