Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ungaria va înfiinţa o universitate chineză la Budapesta

www.stirileprotv.ro
steag Ungaria

Ministerul ungar al Inovaţiei a semnat un acord cu Universitatea Fudan din Shanghai, China, prin care aceasta va deschide o filială la Budapesta, transmite miercuri dpa.

Acordul, semnat în cadrul unei reuniuni online marţi, prevede că viitoarea Universitate Fudan de la Budapesta va primi între 6.000 şi 8.000 de studenţi, potrivit agerpres.ro.

Activităţile de predare, în care vor fi implicaţi 500 de profesori, vor începe cel mai devreme în 2024. Vor fi oferite cursuri în domeniile umaniste, ştiinţelor sociale, ştiinţelor naturale, tehnologiei şi medicinei.

Proiectul este controversat în Ungaria având în vedere că, deşi Universitatea Fudan din Shanghai este considerată una de elită la nivel mondial, ea se află sub controlul Partidului Comunist Chinez.

Criticii proiectului se tem că, prin viitoarea instituţie de învăţământ superior, Beijingul îşi va propaga viziunea autoritaristă pe teritoriul Ungariei.

Soarta etnicilor uiguri minoritari închişi în lagăre de reeducare, mişcarea democratică din Hong Kong, situaţia drepturilor omului în general, precum şi utilizarea pe scară largă a inteligenţei artificiale pentru supravegherea cetăţenilor în China vor fi, cel mai probabil, teme tabu la viitoarea universitate.

Acordul semnat marţi lasă deschisă problema finanţării, însă premierul ungar Viktor Orban a convenit deja cu conducerea chineză că Ungaria va asigura cheltuielile de construcţie de 1,5 miliarde de euro şi va contracta în acest scop un împrumut de la Banca Chineză de Dezvoltare, deţinută de stat.

Cu numai doi ani în urmă, premierul naţionalist de dreapta al Ungariei a obligat Universitatea Central Europeană (CEU), fondată de George Soros, să-şi închidă activităţile de la Budapesta, care au fost transferate la Viena.

Instituţiile media controlate de Orban atacă în mod repetat Occidentul şi laudă state autoritare precum China şi Rusia. Viktor Orban este acuzat de criticii săi de ignorarea valorilor democratice şi de apropiere tot mai mare de liderii acestor state.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.