Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ungaria va iniţia prelungirea interdicţiei la importul de cereale ucrainene

Agerpres
cereale ucraina

Ungaria va iniţia prelungirea interdicţiei la importul de cereale ucrainene

Ungaria va iniţia prelungirea de către Uniunea Europeană a interdicţiei la importul de cereale ucrainene, care expiră pe 15 septembrie - a anunţat joi, la Budapesta, ministrul coordonator al Administraţiei premierului Ungariei, anunță Rador.

În cadrul unui briefing al guvernului, Gergely Gulyás a precizat: în cazul în care se va primi un răspuns negativ, Ungaria va introduce aceleaşi măsuri la nivel naţional care au fost adoptate alături de Bulgaria, Polonia, România şi Slovacia, înainte de interdicţia adoptată de UE. Oficialul ungar şi-a exprimat încrederea că se va reuşi găsirea unei soluţii la nivel european, deoarece "distrugerea exclusiv a agriculturii din ţările vecine cu Ucraina nu reprezintă solidaritate europeană". Gergely Gulyás a amintit: după ce, din cauza războiului, a devenit imposibil transportul pe mare, Europa a creat culoare de solidaritate pentru importul de cereale.

Rezultatul a fost că, în comparaţie cu cele 40-50 de mii de tone de cereale şi plante oleaginoase importate înainte de război, această cantitate a fost de 2,5 milioane de tone în 2022 şi de 250 de mi de tone lunar, în 2023. Problema este că respectivele reglementări au obligat la solidaritate nu toate statele membre ale UE, ci numai cele vecine cu Ucraina.

Acesta a fost motivul pentru care Ungaria a decis, împreună cu Bulgaria, Polonia, România şi Slovacia, să îşi închidă graniţele pentru importul cerealelor ucrainene. După adoptarea acestei decizii, în cadrul negocierilor purtate cu Uniunea Europeană, executivul de la Brxelles a recunoscut justeţea respectivei măsuri şi a făcut posibilă suspendarea importurilor de cereale din Ucraina - a mai precizat Gergely Gulyás.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.