Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ungurii nu vor să mânânce insecte. Produsele agreate de UE trebuie etichetate şi vândute separat

homestratosphere.com
greiere insecte

Ministerul Agriculturii din Ungaria a introdus obligația ca alimentele care conţin proteine din insecte să fie etichetate în mod clar şi comercializate numai pe rafturi special desemnate, a anunţat miercuri ministrul maghiar Istvan Nagy, transmite MTI, conform Agerpres.

Sondajele de opinie arată că "ungurii nu vor să mănânce insecte", a explicat el.

Ministrul a citat rezultatele unui sondaj derulat recent de Autoritatea Sanitară Veterinară din Ungaria (NEBIH), conform căruia peste 70% dintre unguri "resping cu tărie" posibilitatea de a mânca alimente care conţin proteine din insecte.

De asemenea, oficialul ungar a vorbit despre importanţa păstrării tradiţiilor gastronomice.

Consumatorii trebuie să fie în măsură să "distingă şi să diferenţieze" produsele care conţin proteine din insecte, conform noilor reguli.

Istvan Nagy a subliniat că executivul comunitar a aprobat deja 4 insecte ca produs alimentar, o decizie la care doar Ungaria s-a opus. Ministrul maghiar al agriculturii a afirmat că s-a opus și pentru că Uniunea Europeană nu se confruntă nici cu o criză de alimente şi nici cu un deficit de proteine.

În România, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat recent că nu este îngrijorat de faptul că o nouă insectă, respectiv larva gândacului de bălegar, a fost aprobată pentru consum de Comisia Europeană, întrucât "aprobare nu înseamnă şi mâncare".

"Lăsaţi-le în aprobări, dar nu le puneţi în mâncare, nu le puneţi în farfurie, pentru că noi ştim ce producem, noi ştim ce mâncăm, noi ştim ce ne foloseşte nouă. Din acest punct de vedere eu nu îmi fac nicio grijă, aprobare nu înseamnă şi mâncare, pentru că noi ştim să producem în România şi avem, har Domnului, unde, cu cine şi ce să facem (...). Lăsaţi insectele în insectar", a răspuns ministrul Agriculturii, Petre Daea, întrebat despre noul aliment aprobat de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.