Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UNICEF denunţă creşterea violenţelor armate împotriva şcolilor în Haiti

UNICEF

Atacuri armate, jafuri, răpiri... În Haiti, şcolile, care în trecut erau un "refugiu respectat", sunt acum vizate, iar violenţele armate împotriva acestora a crescut de nouă ori într-un an, denunţă UNICEF, relatează vineri AFP.

"În Haiti, şcolile au fost întotdeauna considerate şi respectate drept refugii, însă în ultimele luni au devenit ţinta violenţelor", a declarat într-un comunicat Bruno Maes, reprezentantul UNICEF în această ţară din Caraibe, afectată de violenţe.

Şaptezeci şi două de şcoli au fost vizate de violenţe de la începutul anului şcolar în octombrie, potrivit organizaţiei ONU pentru copii, faţă de opt în aceeaşi perioadă a anului trecut, informează Agerpres.

"Cel puţin 13 şcoli au fost vizate de grupuri armate, o şcoală a fost incendiată, un elev ucis şi cel puţin doi membri ai personalului au fost răpiţi, potrivit informaţiilor oferite de partenerii UNICEF", se arată în comunicat.

În timpul jafurilor, o mare varietate de echipamente este furată, de la birouri şi computere până la baterii şi panouri solare. Fără a uita sacii cu orez sau porumb de la cantină, cruciale într-o ţară în care jumătate din populaţie suferă de insecuritate alimentară.

"În unele zone urbane ale ţării, grupurile armate consideră jefuirea şcolilor o alternativă profitabilă la alte forme de extorcare şi criminalitate", a declarat Bruno Maes. "Trebuie să înceteze. Atacarea şcolilor are un impact uriaş asupra siguranţei copiilor, a bunăstării şi capacităţii lor de a învăţa", a mai spus el.

Una din patru şcoli a rămas închisă din octombrie şi, în ultimele săptămâni, mulţi directori de şcoli au decis să închidă instituţiile de învăţământ, se mai arată în comunicat.

"Şcolile nu mai sunt cruţate", a mai spus Bruno Maes, adăugând că "un copil căruia îi este frică să meargă la şcoală riscă cu atât mai mult să fie recrutat de grupuri armate".

ONU a tras recent un semnal de alarmă în legătură cu violenţa bandelor armate în Haiti, care a atins niveluri "nemaivăzute de zeci de ani".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.