Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UNICEF: Pandemia de COVID-19 a contribuit indirect la creşterea mortalităţii infantile în Asia de Sud

http://www.montblanc.com
UNICEF

Pandemia de COVID-19 este posibil să fi contribuit indirect la creşterea mortalităţii infantile în Asia de Sud în 2020, cu 228.000 de decese de copii suplimentare, 11.000 de decese maternale şi 3,5 milioane de sarcini nedorite, se arată într-un raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) publicat miercuri, informează AFP, potrivit AGERPRES.

Studiul comandat de UNICEF, agenţia Naţiunilor Unite pentru Urgenţe ale Copiilor, acuză "o reducere drastică a accesului şi a recurgerii la serviciile de sănătate publice esenţiale" din cauza pandemiei, în India, Pakistan, Nepal, Bangladesh, Afganistan şi Sri Lanka, unde locuiesc 1,8 miliarde de oameni în total.

"Regresul acestor servicii esenţiale a avut un impact devastator asupra sănătăţii şi nutriţiei familiilor cele mai sărace", a declarat George Laryea-Adjei, director regional al UNICEF. "Este absolut vital ca aceste servicii să fie pe deplin restabilite pentru copiii şi mamele care au nevoie disperată de ele şi ca totul să fie făcut ca oamenii să se simtă în siguranţă având acces la ele", a adăugat Laryea-Adjei.

Citește și: Atac armat la trei spa-uri diferite în Georgia: 8 persoane ucise cu sânge rece

Aceste cifre se bazează pe schimbările reale observate şi comparate cu datele anterioare pandemiei în Asia de Sud, unde 1,4 milioane de copii de mai puţin de cinci ani au murit numai în anul 2019, dintre care 63% erau nou-născuţi.

Ţările din regiune, ca peste tot în lume, au impus măsuri de carantină stricte pentru a lupta împotriva răspândirii noului tip de coronavirus. De atunci, numeroase restricţii au fost relaxate. Însă, potrivit raportului, chiar şi acolo unde serviciile de sănătate nu au fost închise, numărul de persoane care a recurs la ele a scăzut.

În Bangladesh şi în Nepal, de exemplu, numărul de copii îngrijiţi pentru malnutriţie acută severă (MAS) a înregistrat o scădere de peste 80%, în timp ce vaccinarea DTP (vaccin utilizat pentru protejarea sugarilor şi a copiilor mici împotriva difteriei, a tetanosului şi a tusei convulsive, n.r.) a scăzut puternic în India (-35%) şi în Pakistan (-65%).

Circa 420 de milioane de copii din Asia de Sud sunt privaţi de şcolarizare din cauza pandemiei, adaugă raportul, care îşi exprimă îngrijorarea că 9 milioane de copii riscă să nu se mai întoarcă niciodată la şcoală.

O astfel de situaţie riscă să favorizeze înmulţirea căsătoriilor între copii şi să genereze 400.000 de sarcini suplimentare la adolescente, precum şi o creştere a numărului de decese maternale şi neonatale sau, de asemenea, rate crescute de deficit de creştere la copii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.