Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Unii eurodeputaţi se opun înăspririi regulilor privind aderarea la partidele politice paneuropene

Parlamentul European

Unii eurodeputaţi se opun înăspririi regulilor privind aderarea la partidele politice paneuropene.

Înăsprirea regulilor privind partidele politice în Uniunea Europeană pentru a împiedica interferenţa străină ar putea determina partidele din Ucraina şi din alte state aspirante la UE să nu se alăture partidelor paneuropene şi ar ''trimite un mesaj greşit către lume'', au declarat mai mulţi eurodeputaţi, transmite luni euractiv.com.

Discuţiile dintre Parlamentul European şi Consiliul UE cu privire la o reformă a statutului partidelor politice europene, care în prezent au membri atât din interiorul, cât şi din afara UE, sunt deocamdată blocate, informează Agerpres.

Consiliul UE, ce reprezintă guvernele statelor membre, este hotărât să împiedice partidele din afara UE să obţină statutul de membru deplin al partidelor paneuropene. El doreşte să extindă aria geografică pentru membrii asociaţi din ţări non-UE, un statut de nivel secundar care ar priva partidele respective de posibilitatea de a avea poziţii în partidele paneuropene, delegaţi sau drept de vot.

De partea sa, Parlamentul European doreşte măsuri menite să facă mai uşor pentru partidele paneuropene să participe la campanii naţionale şi să aibă un rol mai vizibil în alegerile europarlamentare.

În plus, eurodeputaţii încearcă să modifice definiţia unui ''partid politic'' în ''o asociaţie de cetăţeni recunoscută din hotărâre judecătorească a cel puţin unui stat membru sau a unei ţări terţe'', ceea ce ar permite unor partide naţionale din afara UE să obţină finanţare.

Între timp, propunerea Comisiei Europene a inclus prevederi pentru a le permite partidelor să primească donaţii de la partide membre sau organizaţii aflate în unele din cele 46 de ţări membre ale Consiliului Europei în proporţie de până la 40% din bugetul lor anual.

Partidelor membre din afara UE li s-ar cere să declare că ''respectă valori echivalente'' precum omoloagele lor din blocul comunitar, cum ar fi statul de drept.

Surse apropiate acestui dosar afirmă că obiectivul ar fi acela de a stopa interferenţa unor actori maligni, precum Rusia şi China, şi de a asigura că partidele politice europene nu pot primi bani din afara blocului comunitar.

Anul trecut, Departamentul de Stat a descoperit că Rusia a cheltuit 300 de milioane de dolari în ultimii ani pentru a încerca să influenţeze politicieni şi oficialităţi din Europa şi din afara acesteia. Tactica pe care Rusia se presupune că a folosit-o a inclus utilizarea unor organizaţii de faţadă pentru a orienta banii către politicieni sau interese preferate, printre care grupuri de reflecţie din Europa.

Reprezentanţi ai partidelor europene de la Bruxelles afirmă că există deja o serie de condiţii stricte cu privire la plăţi de la partide din afara UE şi la dreptul de vot.

Următoarea rundă între Parlamentul European, Consiliul UE şi Comisia Europeană pe acest subiect va fi probabil amânată până la preluarea preşedinţiei Consiliului UE de către Spania, la 1 iulie, ceea ce lasă deschisă posibilitatea ca acest dosar să nu se încheie până la finalul actualei legislaturi a PE, în primăvara lui 2024.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.