Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Unitatea de elită care îl apără pe Putin după rebeliune: Garda 'Pretoriană' a fost puternic întărită

putin nervos

Vladimir Putin acuza un „cuțit în spate” în timpul discursului său televizat, în timp ce rebeliunea condusă de șeful mercenarilor Wagner era în desfășurare. Imediat după oprirea „marșului pentru justiție”, cum îl numea Evgheni Prigojin, liderul de la Kremlin a avut o întâlnire de urgență cu structurile de forță din statul rus. Încă de atunci anunța întârirea unităților de apărare din țară.

Președintele rus Vladimir Putin și-a întărit Garda Națională cu o unitate de elită pentru a-l proteja în cazul unei alte rebeliuni, scrie ziarul britanic „The Telegraph“ .

Rosgvardia, creată de președintele rus în 2016, are 320.000 de membri și îi raportează direct lui Putin, nu Ministerului Apărării.

Este condusă de fostul bodyguard loial al lui Putin, Viktor Zolotov, iar principalele sale misiuni au inclus reprimarea protestelor antiguvernamentale.

Un deputat al partidului Rusia Unită a lui Putin, Aleksander Hinștein, a declarat că Putin a ordonat personal unității de forțe speciale GROM din cadrul Ministerului de Interne, formată din 7.000 de oameni, să treacă sub comanda sa. El a adus, de asemenea, tancuri, avioane de luptă și artilerie pentru a întări Garda Națională, descrisă de analiști drept „Garda sa pretoriană”, făcând paralele cu gărzile de corp imperiale romane de elită care îi erau loiali împăratului, potrivit „The Telegraph“.

Decizia luată de Rusia

Rusia a aprobat modificările aduse statutului Gărzii Naționale la începutul acestei săptămâni și a spus că acum poate fi înarmată cu „echipament militar” pentru a „suprima activitățile grupurilor armate ilegale”.

Putin se teme de o lovitura de stat

Această mișcare este o încercare a lui Putin de a „proteja Kremlinul de o lovitură de stat”, a declarat Ben Noble, profesor asociat de politică rusă la University College London, pentru „The Telegraph“. „Kremlinul își dezvăluie probabil îngrijorarea cu privire la posibilele provocări interne viitoare ale guvernării sale”, a spus el. „Revolta lui Prigojin a ridicat nivelul de incertitudine cu privire la sprijinul popular și al elitei pentru regim”.

Foști luptători Wagner, invitați în GROM

Ziarul rus „Vedomosti“ a relatat că Putin folosește GROM pentru a atrage foști luptători Wagner care nu doresc să se alăture altor mercenari în exil în Belarus.

Andrei Soldatov, expert în serviciile de securitate ale Rusiei, a declarat pentru „The Telegraph“ că mișcarea a fost „semnificativă”. „Putin preia comanda și controlul forțelor speciale după revolta lui Prigojin”, a spus el.

John Hardie, director adjunct al programului Rusia de la Fundația pentru Apărarea Democrațiilor, a declarat pentru cotidianul britanic că mișcarea a fost o victorie pentru fostul bodyguard Zolotov, întrucât GROM era ultima unitate specială de poliție a Ministerului de Interne.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.