Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Unitatea opoziției este posibilă și necesară

ceasul apocalipsei

Am scris mai demult câteva articole împotriva ideii de „unitate a opoziției”, așa cum era înțeleasă în acel moment. Acest articol pornește de la situația curentă pentru a argumenta că, dimpotrivă, astăzi fix unitatea opoziției ne trebuie.

Când scriam eu acele articole „unitatea opoziției” sa „unitatea dreptei” sau „unitatea anti-PSD” însemna „hai să ne sacrificăm toți individualitatea în favoarea unui singur mesaj”. De fapt, mai rău, însemna adesea „hai să vă sacrificați voi toți individualitatea pentru un singur mesaj, cel al meu". Cred că pentru orice persoană rațională acel moment a trecut. PNL trebuie să fi învățat până acum că USR este un partid separat și nu doar un grup de oameni rătăciți care trebuie aduși înapoi în Adevăratul Partid al Dreptei. USR rămâne o formațiune prea complicată pentru a mima mesajul unic. Iar Dacian Cioloș a dovedit (fie și stând în așteptare) că dorește să își afirme propria voce în corul opoziției.

Deci unitatea opoziției nu poate fi decât unitate în diversitate. Încă mai sunt voci care doresc monolitism. încercați să spuneți ceva 80% pozitiv despre o formațiune din opoziție și o să vedeți imediat cum veți fi criticat pentru lipsa de entuziasm. Dar unitatea monolitică este atât de vădit imposibilă încât sper că nu mai încearcă nimeni în mod serios să o construiască.

Ce fac formațiunile politice

USR este aici premiantul clasei. După atacul asupra PSD din Parlament, partidul a depășit așteptările și a făcut ceva neobișnuit: a continuat. Prin două mesaje coordonate, a cerut cetățenilor să se înscrie iar PNL-ului și societății civile să colaboreze. Cu aceste două mesaje, USR s-a impus, fie și pentru o vreme, ca liderul veritabil al opoziției. Acuma, unii dintre voi ar putea spune că un „follow-up” și un „call-to-action” sunt ultra-banale pentru orice om de marketing politic sau comercial. Dar la starea amorfă a opoziției noastre, putem vorbi de o cotitură istorică, asemănătoare cu descoperirea focului.

PNL este prins pe picior greșit și în loc să alerge să depășească liderul, se ceartă cu un arbitru imaginar spunând că nu este domnule frumos ce au făcut ăștia tineri, ce dacă au reușit și au oprit PSD, important este că nu e frumos.

România 100 înțeleg că pregătește în curând (din nou) să vină în față publicului. Să sperăm că va aduce ceva nou.

Ce ar trebui să facă formațiunile politice

Pe lângă posibilitatea abstractă, se mai întâmplă că avem acum în mod deosebit nevoie de o opoziție coordonată. Nu este nevoie să reiau aici tot ce face PSD - găsiți informația pe orice flux de știri. Totuși, în stadiul de față m-aș bucura, de la toți cei trei actori implicați, cu foarte puțin. Anume să răspundă la două întrebări:

  • Cine sunt eu? și

  • Ce sunt dispus să fac pentru ca să pot coexista și colabora cu restul opoziției?

Altfel spus, să termine odată grădinița și să înceapă școala.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.