Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Uniunea Europeană a semnat un parteneriat financiar cu Agenţia Spaţială Europeană

akamaized.ne
sistemul solar spatiu univers planete

Uniunea Europeană a semnat marţi cu Agenţia Spaţială Europeană (ESA) o convenţie cadru de parteneriat financiar (FFPA) care garantează o investiţie de aproape 9 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027, informează AFP.

Această convenţie defineşte rolurile atribuite Comisiei Europene, ESA şi Agenţiei Uniunii Europene pentru programe spaţiale (EUSPA), nou înfiinţată, scrie Agerpres.ro.

Documentul a fost semnat la Bruxelles de comisarul european Thierry Breton, directorul general al ESA - Josef Aschbacher - şi directorul EUSPA - Rodrigo Da Costa -, în cadrul unei ceremonii care a fost difuzată online.

Thierry Breton a anunţat cu această ocazie lansarea oficială a noului program spaţial european, al cărui buget a fost deja adoptat de UE. Acest buget este de 13,2 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027.

"Trebuie să stabilim o agendă spaţială ambiţioasă şi care să marcheze o ruptură (în raport cu trecutul, n.r.) în viitor: să fie mai dinamică, mai inovatoare şi să îşi asume mai multe riscuri", a declarat Thierry Breton, comisar european pentru politică industrială, piaţă internă, apărare şi spaţiu.

Acest program continuă dezvoltarea Galileo (sistemul european de navigaţie prin satelit), EGNOS (care îi aduce un plus de precizie proiectului Galileo pentru servicii specializate) şi Copernicus (dedicat monitorizării Terrei).

ESA va avea sarcina de a proiecta segmentul spaţial al GOVSATCOM, viitorul sistem de comunicaţii securizate pentru situaţii de criză între statele din UE (seisme, atacuri informatice asupra unui stat membru, etc.)

Investiţia UE alocată către ESA pentru perioada 2021-2027 se ridică la 8,7 miliarde de euro, a precizat directorul general al ESA, Josef Aschbacher.

Convenţia semnată marţi "stabileşte un lanţ de comandă foarte clar", a explicat Timo Pesonen, directorul Direcţiei generale pentru Apărare, Industrie şi Spaţiu din cadrul UE. Această direcţie este ordonatorul principal de credite, ESA este "arhitectul conceptual" al programelor, iar EUSPA are sarcina de a le implementa şi exploata.

Felicitând UE pentru ambiţiile sale din domeniul spaţiual, directorul ESA, Josef Aschbacher, a reamintit că în Statele Unite "cheltuielile publice pentru spaţiu sunt de cinci, şase sau şapte ori mai mari decât cele din Europa".

El a salutat de asemenea trimiterea de către China a unui echipaj compus din trei astronauţi la bordul unei staţii spaţiale proprii prin intermediul unei rachete lansatoare proprii, în contextul în care Europa îşi trimite astronauţii în spaţiu cu rachete ruseşti sau americane. "Ce vrea Europa să realizeze şi unde vrea să ajungă Europa?", s-a întrebat directorul ESA, reamintind că Agenţia Spaţială Europeană intenţionează să organizeze o dezbatere pe această temă în cadrul unui summit care va avea loc la începutul anului 2022.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.